Probabil că te-ai întrebat și tu vreodată, de ce unele automobile au gura de alimentare cu carburant pe partea dreaptă, iar altele pe stânga? Iată că AutoExpert vine cu un răspuns.

Deși mai toate mașinile au o construcție foarte similară, există totuși unele diferențieri care pot trezi semne de întrebare. Cum este spre exemplu cea de mai sus. Cum se face că un Opel poate avea gura rezervorului pe partea dreaptă (pasager) în timp ce un Hyundai sau Toyota pe stânga?

Răspunsul este în piața de desfacere. Automobilele, proiectate pentru a fi comercilizate preponderent pe piața europeană, în majoritatea cazurilor, 90% au capacul rezervorului pe partea dreaptă. Asta deoarece în Europa se conduce pe partea dreaptă a carosabilului. Simplu nu?

Europenii au ales deschiderea pentru alimentare pe dreapta pentru un confort sporit. Accesul în și din mașină, lângă o stație de alimentare, este mult mai ușor. Nu ai cum să lovești portiera mașinii și nici nu te stânjenește vreun obstacol atunci când parchezi aproape de pistolul de alimentare cu carburant. Nici vaporii de carburant nu vor invada prea ușor habitaclul prin portiera deschisă a șoferului.

În ce privește unele mașini coreene sau japoneze, ei bine principala piață de desfacere pentru acestea sunt și țările unde sunt produse sau pentru care sunt produse. Dacă sensul de mers este inversat, mai bine zis benzile pe șosea, cum sunt în Japonia, Marea Britanie, Australia, Cipru, Hong Kong, India, Irlanda, Malaysia și multe altele, mașinile vor avea gura rezervorului pe partea stângă.

Respectiv, chiar dacă autoturismele ajung și pe piața din Europa, schimbările se aplică deja doar pe interior și la nivel de direcție, fără să fie modificată toată caroseria și tot ce ține de alimentarea cu combustibili.

Un exemplu poate fi și Ford Fiesta, care deși se vinde preponderent în Europa, a fost construit pe platformă comună cu Mazda 2! De aici și gura de alimentare pe stânga.

Pentru a ușura viața șoferilor, producătorii de automobile de obicei folosesc și un indiciu special, aplicat pe indicatorul nivelului de carburant al mașinii. Fie e o săgeată care să indice pe ce parte este gura de alimentare, fie un pistol de la benzinărie, la fel pe partea pe care aveți și capacul

NICIUN COMENTARIU