Mă grăbesc! Fraza care majoritatea șoferilor, o au pe buze, imediat cum urcă la volan. De ce mi-am permis să zic cretin? Pentru că dex-ul nu găsește altă explicație. Să fiu judecat!

Dacă toată lumea, așteaptă cuminte, în ambuteiaj, tu cu ce ești mai special că ieși pe contrasens în viteză? Te grăbești mai mult decât ceilalți? E scris undeva că tu ai prioritate pentru că problema ta ”arde” iar a celorlalți nu? Cât de des se întâmplă să fii ”nevoit” să ieși pe contrasens? Vrei să zici că în fiecare zi ai parte de necazuri și urgențe care pun viața cuiva în pericol iar tu trebuie să ajungi primul la destinație?

Ești ambulanță cumva? Mașină de intervenție? Pompier? Salvator? Polițist? Ce ești? Supererou? Cine ești de fapt și cum să fii numit, dacă ajungi să lovești un copil, care nu are unde traversa drumul, iar tu în plin egoul tău de om sec, țășnești pe contrasens că ce? Că te grăbești? Zău?

Și dacă îl luai din plin pe capotă, sau nu aveai unde să te ferești ca să eviți impactul? Îți reușea o crimă!
Ești gata să suporți consecințele pentru acele 5 minute de grabă?
Dacă era copilul tău cum reacționai? Tot te îndreptățeai că trebuie să ajungi nu știu unde? Ori dădeai vina pe autorități că nu au desenat marcajul mai sus sau mai jos. E copil!

Nu este nici o scuză pentru astfel de încălcări. Atâta timp cât ceea ce vedem nu sunt excepții de la regulă ci întîmplări frecvente și consecințele de obicei sunt văzute la știri cu titluri horror, în fiecare zi, oare chiar este nevoie de asta zilnic pentru a înțelege că nu e bine?

Când oare o să ajungem să cultivăm un nivel al inteligenței, mediu, sau de bază, care să ne responsabilizeze în ceea ce facem și să ne respectăm mai mult în trafic? Totuși se presupune că am evoluat de la maimuțe, de ce unii încă refuză să definitiveze procesul de evoluție?

Răspunsul vine tot din grupul GBM: Nu prea curând. Din moment ce majoritatea comentatorilor sub acest video, au găsit vinoveți copiii, nu șoferul care a ieșit pe contrasens pe un drum unde sunt doar două benzi și două direcții, nicidecum una!

Sursa: GBM Facebook.
”Для Родителей мальчика, если понадобится (группа у нас большая, думаю как-то дойдёт инфа). 
Улица Унгуряну пересечение с Гренобле, каждый день там пробка, и каждый день есть торопыги.(водители)…”

Contactată telefonic, Diana Fetco, Șef Serviciul Relații Publice al INP a declarat următoarele:
Inspectoratul Național de Patrulare s-a autosesizat în acest caz și urmează, împreună cu colegii Direcției de poliție a mun.Chișinău, să identifice atât conducătorul auto, cât și minorul; pentru a stabili circumstanțele, consecințele și pentru a fi întreprinse toate măsurile legale. Precizăm că pct.54.2 (c) din Regulamentul Circulației Rutiere stipulează clar că „depăşirea cu ieşirea pe banda de circulaţie în sens opus este interzisă: în locurile unde s-a creat un rînd de vehicule ai căror conducători sînt obligaţi să respecte un semnal de interzicere a trecerii sau în cazul în care circulaţia se desfăşoară lent”. Încălcarea minorului este una periculoasă, dar asta nu justifică acțiunile șoferului care s-a angajat într-o manevră periculoasă pentru toți participanții la trafic. În acest context, amintim că în trafic toți suntem egali, iar șoferii trebuie să respecte legislația și să-și asume propriile acțiuni. INP roagă părinții să discute cu copiii despre traversarea corectă a străzii și să fie un exemplu pentru aceștia, trecând de partea cealaltă a drumului doar pe unde le este permis.

Totodată, ne-a declarat că de la începutul anului, pe acest sector de drum au avut loc 4 accidente, soldate cu pagube materiale. O singură persoană a avut de suferit într-un alt accident, fiind tamponată chiar în intersecția cu strada Grenoble. Dacă șoferul va fi găsit vinovat riscă o amendă cuprinsă între 20-25 de unități. Pentru cauzarea de vătămări corporale șoferul se poate alege chiar și cu dosar penal.

Extras din RCR:
Punct 51. Înaintea depăşirii, conducătorul vehiculului trebuie să se asigure că:
c) poate efectua depăşirea fără a pune în pericol sau a stînjeni circulaţia din sens opus, adică banda pe care urmează să se angajeze are un spaţiu suficient şi viteza vehiculului ce urmează a fi depăşit permite executarea acestei manevre;

Punct 54. Depășirea este interzisă:
2) Depăşirea cu ieşirea pe banda de circulaţie în sens opus este interzisă:
a) în intersecţiile cu circulaţia dirijată;
b) pe sectoarele de drum cu cîmpul vizual limitat;
c) în locurile unde s-a creat un rînd de vehicule ai căror conducători sînt obligaţi să respecte un semnal de interzicere a trecerii sau în cazul în care circulaţia se desfăşoară lent.

Nota de autor: Îmi cer scuze public dacă am lezat sentimentele cuiva, prin folosirea cuvântului cretin în titlul acestei știri. ”De ce nu trebuie să fii cretin” este o formă prin care atrag atenția la ”AȘA NU!”
Nu tolerez ipocrizia, iar dacă această cale va fi singura metodă de a atrage atenția asupra lucrurilor care se întâmplă în oraș și din cauza cărora suferă foarte mulți oameni, atunci o voi folosi fără rețineri.

NICIUN COMENTARIU