Nu știu dacă există în lume un împătimit al mașinilor care nu a auzit de celebrele jante BBS. Cele care în ziua de astăzi sunt la mare căutare, iar fanii sunt gata să scoată din buzunar mii de euro pentru a încălța automobilul iubit în unele din cele mai frumoase jante din lume!

Noi, cei de la redacția AutoExpert ne-am propus să vă povestim de unde a pornit povestea de succes și cum au ajuns BBS-urile un accesoriu de neînlocuit pentru o mașină clasică.

Istoria BBS începe în anul 1970 în orașul Schiltach, situat în sud-vestul Germaniei. Compania a fost fondată de doi locuitori ai acestui mic orășel, Heinrich Baumgartner și Klaus Brand. Numele companiei BBS a primit primele litere ale numele fondatorilor și numele orașului natal, adică Baumgartner, Brand și Schiltach.

Inițial, compania era specializată în fabricarea kit-urilor din plastic pentru caroseria automobilelor. Pe acele timpuri, tuning-ul și anume stilizarea exteriorului de abia începea să apară, astfel că, să găsești un body kit pentru chiar și cel mai popular model era extrem de dificil! Însă șoferii doreau tot mai mult să-și personalizeze vehiculele, din acest motiv cei de la BBS au decis să producă kit-uri pentru caroserii din fibră de sticlă, un material extrem de popular pe atunci!

Îndată, afacerile companiei au început să meargă tot mai bine, iar nemții s-au gândit să-și extindă activitatea și să producă jante din aliaj, care s-ar potrivi cu body kit-urile comercializate.

În anul 1971, apare legendarul model de jante BBS Mahle, care a devenit ulterior ”bunelul” unei întregi ere de jante cu un design al miezului, care ne aduce aminte de pânza de păianjen. Jantele aveau un succes enorm! Acestea puteau fi comandate în diametru de la 13 la 15 inch, în acei ani aceste dimensiuni erau suficiente pentru a acoperi 90% din cererea de pe piață!

BBS Mahle

Jantele deveniseră într-atât de populare încât au fost chiar replicate. În anul 1972, când BMW și-a prezentat noul model Seria 5 în caroseria E12, BBS Mahle erau oferite drept opțiune chiar de constructorul bavarez! Totul grație designului și specificațiilor tehnice care se potriveau perfect pentru noul model BMW. Popularitatea jantelor marca BBS, au ridicat compania la un nou nivel, pe care companiile concurente precum ATS, Borbet, OZ și Remotec nu l-au putut atinge încă mult timp.

Tot în 1972, Baumgartner, primește o comandă foarte dificilă și complexă și, creează tehnologia Air Inside, care imediat a fost patentată și le oferă celor de la BBS o superioritate față de concurenți până în prezent. Avantajul principal este că, cavitățile interioare ale jantei sunt goale, lucru ce permite economia uriașă a materialului prim și posibilitatea de a produce jante extra ușoare!

BBS a devenit prima companie din lume care a produs jante modulare din trei bucăți: buza exterioară, miez și inner (partea din spate). Acest lucru permite implementarea tehnologiei Air Inside și înlocuirea rapidă a unuia din cele trei componente pentru a primi un design diferit, o lățime, diametru sau ET modificat conform cerințelor.

Anul 1982 devine unul istoric pentru companie. De pe banda rulantă sunt scoase primele jante care aveau să aibă soarta celor mai populare jante din lume, modelul BBS RS! Acestea au făcut o adevărată revoluție în lumea auto. Designul se potrivea pentru majoritatea modelelor de mașini produse între anii ’60 și ’90. Paralel, nemții deschid oficii și reprezentanțe în SUA și Japonia.

BBS RS

Perioada de aur, când popularitatea companiei atingea cote maxime, a avut loc în anii 1990. Atunci, BBS a semnat contracte cu giganții industriei constructoare de automobile precum: Daimler-Chrysler, Porsche, Volkswagen, Audi și echipe Formula 1!

În februarie 2007, se întâmplă o creștere accentuată a prețurilor de pe piață și revoltele masive în Guineea, lider în producția materialului de bază necesar pentru fabricarea jantelor BBS. Acești doi factori au determinat compania BBS să declare faliment, pentru ca mai târziu să fie cumpărată cu un preț incredibil de mic de către Punch International.

BBS continuă să producă jante până în prezent. Producția nemților în continuare este de o calitate excelentă și un design modern, însă vremurile de glorie au rămas în trecut pentru totdeauna. Totuși, producătorul din Schiltach a lăsat o urmă importantă în istoria auto, iar un vechi BMW Seria 6 în caroseria E24 nu îl poți imagina cu alte jante decât cele produse de BBS!

NICIUN COMENTARIU