În timp ce poliția din Republica Moldova se folosește tot mai des de mașini capcane dotate cu Radar și ascunse prin tufișuri, Camera Deputaților a adoptat decizional, marţi, legea care interzice amplasarea aparatelor Radar în locuri de unde nu sunt vizibile pe drumurile publice, cu 186 voturi „pentru” şi 21 „împotrivă”. Proiectul de lege iniţial a fost modificat în urma declarării unor articole ca fiind neconstituţionale.

Potrivit legii votate de Camera Deputaţilor, poliţiştii rutieri, respectiv poliţiştii de frontieră sunt obligaţi să poarte uniformă cu înscrisuri şi însemne distinctive, arată deputatul liberal Florin Roman într-un comunicat.

„O altă prevedere este cea referitoare la constatarea contravenţiilor în sensul ca nu poate fi făcută doar cu mijloace tehnice certificate, omologate şi verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul verbal de contravenţie. O noutate este şi faptul că se interzice amplasarea aparatelor radar care nu sunt staţionate în locuri vizibile, ceea ce înseamnă că radarele nu mai pot fi ascunse în curbe sau tufişuri, după diferite obstacole. Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei se utilizează la o distanţă maximă de 10 metri. Legea pune bazele pe preventie, întrucât amplasarea radarelor la vedere înseamnă că şoferul încetineşte şi devine prudent. Statisticile demonstrează ca acolo unde au fost montate machete ale maşinilor de poliţie, numărul accidentelor din cauza vitezei s-a redus simtitor”, potrivit comunicatului emis de Florin Roman.

Din păcate, spre deosebire de cei de peste Prut, la noi în țară se practică o metodă greșită de a vâna șoferii și a înregistra cât mai multe amenzi! Poliția nu pare a fi acel organ de stat care ar trebui să-și apere cetățenii, ci unul care bagă frica în oameni. Astfel legile adoptate de România ar servi un bun exemplu pentru deputații și oamenii legii de la noi.

 

NICIUN COMENTARIU