Pleci cu mașina în vacanță în Grecia? Află ce obicei la volan ar putea să te lase fără permis!

859

Grecia este o destinaţie de vacanţă foarte populară printre cetățenii din Republica Moldova. Pentru şoferi, în special, este raiul pe pământ, ştiut fiind că poliţiştii greci sunt destul de relaxaţi şi nu foarte prezenţi, în special pe insulele frecventate de turişti. Cu toate acestea, amenzile sunt mari în Grecia, iar unele abateri te pot lăsa cu buzunaru gol sau chiar fără permis.

Un astfel de caz este legea anti-fumat, care-i pedepseşte sever pe şoferii care fumează în maşină, în special dacă alături de ei călătoresc copii cu vârsta mai mică de 12 ani. Astfel, indiferent cine fumează în maşină, dacă o face în prezenţa unui copil dub 12 ani, şoferul riscă o amendă de 1,500 de euro. Amenda se dublează în cazul serviciilor de transport public – autobuze, troleibuze, taxiuri etc. Ca măsură suplimentară, şoferului i se va suspenda şi permisul pe timp de o lună.

Este interesant că dacă unul dintre pasageri fumează, amenda o va plăti tot şoferul, autorităţile elene considerând că acesta este responsabil pentru ceea ce seîntâmplă la el în maşină. Legea nu face distincţie între diferitele tipuri de ţigarete (electronice, etc), astfel că orice tip de fumat este pedepsit. 

Legea care interzice fumatul în maşini nu este nouă, fiind ultima dată actualizată în 2017. Ceea ce s-a schimbat acum este apariţia unei circulare a Ministerului Sănătăţii din Grecia care solicită aplicarea mai strictă a legislaţiei. 

NICIUN COMENTARIU