Un grup de companii petroliere în frunte cu Lukoil-Moldova, Petrom, Tirex-Petrol, Datario și Bemol au făcut apel să se renunţe la presiuni asupra agenţilor economici care importă şi comercializează produse petroliere și dau explicația lor a ultimelor creșteri de preț, transmite mold-street.com

„E vorba, mai întâi de toate, de majorările recente la benzină şi motorină pe pieţele externe. Astfel, dacă în luna martie o tonă de benzină la modificarea anterioara a preţului costa 608 USD/t, la mijlocul lunii mai pentru o tonă de benzină se plăteşte deja 682 USD/t (creştere de 12,2%). La fel e şi în cazul motorinei, preţul căreia a crescut de la 605 USD/t în luna martie la 659 USD/t în luna mai (creştere de 8,9%). Şi cotaţiile valutei naţionale au influenţat preţul la pompă. Leul moldovenesc în raport cu dolarul SUA în perioada dată s-a depreciat de la 17,0929 lei/dol. la 17,9392 lei/dol (depreciere de 4,95%). De menţionat că preţurile la pompă pentru benzină şi motorină au crescut respectiv cu 5,9% şi 5,1%”, spun petroliştii.

Totodată aceștia susțin că aceste modificări de preţ la pompă au avut loc nu numai în Moldova, dar şi în ţările vecine (România, Ucraina) pe baza modificărilor cotaţiilor internaţionale la produsele petroliere.

Petroliştii declara că au înregistrat pierderi

„Atragem atenţia şi la faptul că, aproape timp de un an, instituţiile statului, prin intermediul instanţelor de judecată, au cerut îngheţarea preţurilor la benzină şi motorină, iar importatorii au înregistrat pierderi serioase în această perioadă. În aceste condiţii unii agenţi economici au fost chiar la un pas de faliment, Republica Moldova trecând la limită pe lângă o posibilă criză uriaşă în domeniul furnizării produselor petroliere. Cu toate acestea, pierderile nu au fost puse în formula de stabilire a noilor preţuri la combustibil, pentru ca cetăţenii să nu aibă de suferit de pe urma lor”, se arată în comunicatul petroliştilor.

Ei fac apel să se renunţe la presiuni asupra agenţilor economici, care importă şi comercializează produse petroliere, să înceteze politizarea şi răspândirea minciunilor, pentru a nu provoca o eventuală criză a combustibilului în ţară.

Riscul unei crize pe piaţa livrării de produse petroliere

„Obligarea staţiilor PECO să vândă benzină şi motorină în pierdere va duce, inevitabil, la blocarea importurilor de produse petroliere în ţară, respectiv la o criză în lanţ ce poate afecta toţi cetăţenii ţării, care nu vor mai găsi combustibil la staţiile de alimentare.

Nu putem să mai acceptăm să lucrăm în pierdere, iar în cazul în care instituţiile statului vor încerca să ne oblige să facem asta, vom declanşa acţiunile legale prin care să ne apărăm drepturile. Facem, aşadar, apel şi la instituţiile statului să manifeste responsabilitate şi să nu permită declanşarea unei crize pe piaţa livrării de produse petroliere”, se mai spune în comunicat.

Merită să atenționăm că petroliştii nu menţionează şi factorul taxelor în evoluţia preţurilor, iar în ultimul deceniu cotele accizelor la importul şi comercializarea produselor petroliere achitate la bugetul de stat au crescut de câteva ori.

Săptămâna trecută, Consiliul Concurenței a anunțat că va investiga circumstanțele în care s-a produs creșterea prețurilor la carburanți, menționând că la mijloc ar putea fi o înțelegere de cartel.

Amintim că sute de conducători auto, și nu numai, sunt nemulțumiți de majorarea preţurilor. În acest sens, șoferii, dar și alți cetățeni afectați de ridicarea prețurilor la produsele petroliere, au fost invitați să se alăture protestului „Sunt împotriva majorării prețului la combustibil!”.

NICIUN COMENTARIU