Sursa poză: Facebook/Ion Harghel

Dragi șoferi, înarmați-vă cu răbdare și puneți niște bani deoparte pentru zilele cu amenzi. Asta deoarece, în curând vor fi foooarte multe plângeri din partea pietonilor care ”nu au loc pe unde să treacă”.

Cât de mult nu am încerca să fim imparțiali și să ne arătăm solidari cu ambele tabere, totuși nu putem nega faptul că suntem și noi, automobiliști, de altfel, nu ne mai numeam AutoExpert. Și din nou, este imposibil să nu observăm că se cam strânge lațul în jurul șoferilor, cu noi și noi amenzi, restricții de parcare, izolarea unor zone centrale și mai nou, cu încă o lege foarte strictă.

Aflați astfel că, parcarea mașinilor pe trotuare va fi permisă doar dacă rămâne spațiu de cel puţin 1,5 metri pentru circulaţia pietonilor! Acest lucru este necesar pentru a nu crea obstacole pentru deplasarea persoanelor cu dizabilități, persoanelor care au cărucioare sau oamenilor în etate.

Modificările respective la Regulamentul circulației rutiere au fost aprobate astăzi, 15 martie, de Executiv. Totodată, vehiculele staţionate nu trebuie să blocheze accesul la scări, rampe sau bordurile, destinate persoanelor cu deficienţe locomotorii.

Implementarea acestor măsuri va spori accesibilitatea trotuarelor şi a căilor pietonale, în special în localitățile urbane aglomerate.

Cei de la Guvern spun că o practică similară este aplicată și în statele membre ale Uniunii Europene. Spre exemplu, în Slovacia și Polonia parcarea pe trotuare este permisă doar dacă este lăsat cel puțin 1,5 metri pentru circulația pietonilor, iar în România această distanță nu poate fi mai mică de un metru.

Mai multe detalii găsiți în Hotărârea de Guvern. 

Nota Redacției:
Nu este neapărat un lucru rău, să avem mai mult spațiu pentru plimbări pe trotuar și să nu mai ocolim toți nesimțiții care dacă ar putea, ar intra și cu mașina în lift, numai să fie cât mai aproape. Doar că, acest proiect de lege lasă foarte multe semne de întrebare, în condițiile în care, știm foarte bine (cei care au mașini) că nu sunt create suficiente locuri de parcare!

Dacă până acum toți se înghesuiau cum puteau și se certau chiar și pu locul pe trotuar, acum va fi chiar mai rău.

NICIUN COMENTARIU