Ideea pungilor gonflabile de plastic menite să protejeze pasagerii unui vehicul în momentul impactului nu este deloc nouă. Conceptul unui astfel de dispozitiv a fost inventat la începutul anilor 1950! Dar nimeni nu a reușit să proiecteze cu succes airbaguri funcționabile până la General Motors, care au prezentat tehnologia la începutul anilor ’70.

Atunci americanii au numit-o „Sistemul de reținere al pernelor de aer”. Era o opțiune cu care se dotau mașinile de lux precum Cadillac, Oldsmobile, Chevrolet și Buick. Mai târziu, a devenit cunoscut sub numele de sistemul airbag și astăzi, este o piesă obligatorie de echipament al unui automobil modern.

De-a lungul timpului, airbag-urile au salvat milioane de vieți. Și iată câteva lucruri curioase despre acest sistem de siguranță:

1. Airbag-ul este complet umflat la 0.04 secunde de la impact, de cinci ori mai repede decat timpul de care are nevoie ochiul pentru a clipi. Ochiul clipește în 0,2 secunde.

2. Viteza cu care se umflă un airbag este de aproximativ 300 de km/h.

3. Anual, sute de persoane își pierd viața la nivel mondial din cauza declanșării incorecte a airbagurilor.

4. Există mai multe tipuri de airbaguri printre care: airbag frontal, airbag lateral, airbag cortină, airbag central, airbag pentru lunetă, airbag pentru genunchi, airbag centură, dar și airbag pentru pietoni.

5. Pe data de 11 iulie 1984 în SUA, guvernul american a introdus ca standard obligatoriu echiparea autovehiculelor cu airbag începând de la 1 aprilie 1989.

6. Prima mașină care a beneficiat de airbaguri a fost un Oldsmobile Toronado.

7. Statisticile arată că un airbag omoară o persoană la 22 salvate.

NICIUN COMENTARIU