Porsche 597 Jagdwagen este o mașina 4×4 concepută de producătorul german în anul 1953. Aceasta era destinată armatei germane și a fost un autovehicul comparabil cu cele produse de Jeep, Land Rover, Kubelwagen sau, într-o mai mică măsură, cu Unimog. Mașina a fost dezvoltată inițial ca un prototip pentru o licitație a armatei germane după Al Doilea Război Mondial dar nu a intrat niciodată în producția pentru armată din cauza faptului că DKW Munga a fost aleasă în locul ei din motive economice.

Armata germană, care se afla în plină expansiune atunci, a solicitat un vehicul produs în Germania, cu tracțiune integrală și cu o greutate de un sfert de tonă! Ofertele au fost cerute de la Auto Union, Borgward și de la cel mai surprinzător furnizor, Porsche. Ei bine, așa cum probabil intuiți, Porsche a fost compania care a oferit modelul 597, cel care a întrecut toate așteptările, ieșind cel mai bine la testele efectuate de specialiștii militari.

Din păcate mașina nu a fost aleasă, așa cum v-am spus deja, motiv pentru care compania germană a decis să vândă Jadgwagen către civili. Jagdwagen se traduce în limba română drept „mașina de vânătoare” și a fost produsă, așadar, într-un număr limitat. Doar 71 de unități au ieșit pe poarta fabricii, iar dintre acestea aproximativ 15 au rezistat eroic până în zilele noastre.

Pentru a intra un pic în detalii, trebuie să menționăm că modelul a avut influențe de design de la Kubelwagen-ul celor de la Volkswagen, ceea ce nu este neapărat o supriză având în vedere că Ferdinand Porsche a conceput Kubelwagen-ul pentru scopuri militare în Al Doilea Război Mondial.

La fel ca și Kubelwagen, Porsche 597 Jagdwagen a avut suspensii independente pe față și pe spate dar și un șasiu plat, ceea ce îi permitea să treacă cu ușurință peste zăpadă și noroi, sau chiar prin apa. Primele mașini au fost identice, și au fost echipate cu un motor de tip Boxer de 1.5 litri volum, folosit și pentru Porsche 356.

Mai târziu, Jagdwagen a primit îmbunătățiri și aici ne referim la un motor mai puternic de 1.6 litri volum care oferea în jur de 50 CP. Transmisia folosită era una cu cinci trepte, care era capabilă să susțină viteza de 100 km/h, de aici și vine renumele de una dintre cele mai rapide mașini 4×4 ale acelor vremuri.

Așa cum probabil vă gândiți deja, Porsche 597 Jagdwagen sunt acum extrem de căutate printre colecționari. Un exemplu în acest sens poate servi exemplarul deținut de Jerry Seinfeld, care a fost vândut pentru suma de 330.000 dolari la o licitație care s-a desfășurat anul acesta în Statele Unite.

NICIUN COMENTARIU