Cea mai frecventă cheltuială care vine odată cu procurarea unui automobil alimentarea cu combustibil. Specialiștii companiei românești Picodi.com au făcut un calcul interesant, care ne spune câţi litri de combustibil îşi poate cumpăra un locuitor de pe continentul european cu salariul mediu, în dependență de țara în care locuiește.

În acest scop, au fost calculate preţurile benzinei în prima jumătate a anului 2019 şi, făcând media lor, au fost comparate cu cele mai noi valori ale salariilor medii în diferite ţări. 

Cea mai ieftină benzină dintr-o ţară apropiată Republicii Moldova se poate cumpăra în Rusia. Acolo, în medie, benzina costă 0.63 de euro. Totodată, cel mai mult vom plăti pentru benzină în Norvegia, unde preţul mediu pentru 1 litru de benzină, ajunge la 1.70 de euro!

Cel mai bun preţ al unui litru de benzină, comparativ cu valoarea salariului mediu pe Bătrânul Continent, îl vom găsi în Elveţia şi Luxemburg. Salariul mediu le permite să-şi cumpere 3.388 respectiv 2.827 litri de aur curgător. Locul 3 printre ţările analizate, îl ocupă Norvegia cu 1.989 litri.

Republica Moldova este țara în care, cu un salariu mediu pot fi cumpărați circa 298 de litri de benzină. Vecinii noștri s-au clasat nu chiar departe: România pe locul 31 în top cu 559 de litri și Ucraina cu date statistice mai slabe – de doar 258 de litri de benzină cumpărați cu un salariu mediu.

Liderului mondial, în ceea ce priveşte cantitatea de benzină care poate fi cumpărată, din peste 100 de ţării ale lumii, de pe 6 continente analizate este Venezuela, unde un litru de benzină costă 0,000000002 euro, iar cu salariul mediu pe economie, care este de 26 de euro se poate cumpăra peste 14 miliarde de litri!

Cea mai mică cantitate de benzină cu salariul mediu pe economie, se poate cumpăra în Madagascar (42 litri), Tadjikistan (131 litri) şi în Zambia (137 litri)

NICIUN COMENTARIU