UTIL: Cum să te comporți la volan pe timp de ninsoare abundentă

403
foto: facebook.com/primariachisinaumd

Serviciul Hidromoteorologic de Stat a anunțat cod galben de ninsori și de această dată prognozele meteorologilor sau adeverit. Astfel ninsoarea puternică a paralizat de dimineață traficul din capitală, iar pe traseele din țară se circulă cu dificultate.

În acest context, redacția noastră a decis să reamintească cititorilor săi cum are trebui să se comporte la volan și de ce lucruri să țină cont atunci când conduc vehiculul în condiții de ninsoare abundentă.

Evident, pentru a ieşi la drum pe acest timp, este obligatoriu să aveţi montate anvelopele de iarnă! Iar ca şi recomandare este bine să aveţi suficient carburant în rezervor, o pătură, un sac micuţ cu nisip, dar şi o lopată compactă.

Primul sfat care ne este sugerat întotdeauna este să reducem viteza de deplasare. Acest lucru ne va permite să frânăm mai rapid în caz de urgenţă. Pentru acest lucru însă este nevoie şi de anvelope bune care să vă asigure aderenţa. Nu este recomandat însă, regimul de viteză sub 30 km/h!

Apoi, aveţi grijă să păstraţi distanţa între automobile, chiar dacă se circulă greu şi cu toţii ne grăbim, mersul bară la bară nu ne va aduce mai rapid la destinaţie, ne poate însă bloca foarte eficient şi atunci cu siguranţă nu mai ajungi nicăieri o bună bucată de timp.

Conduceţi preventiv. Dacă este nevoie să frânaţi, înainte de intersecţie spre exemplu, pregătiţi-vă din timp pentru o decelerare lină. Frânarea bruscă vă poate fura controlul volanului sau şi mai rău, vă treziţi cu un automobil din spate care să reacţionez şi să frâneze mult mai târziu. În rezultat va mai fi un ambuteiaj.

Creşteţi vizibilitatea. Asiguraţi-vă că aveţi curăţată bine maşina, de toată zăpada peste tot nu doar la mânere şi cel mai important pe geamuri, pentru a avea o vizibilitatea 360 de grade. Acest lucru vă va ajuta să vedeţi la timp un pericol sau o situaţie de evitat, fiind în control de plin a ce se întâmplă în jurul dvs.

Verificaţi mai des oglinzile retrovizoare. În lipsa marcajului rutier care este acoperit acum de zăpadă pe unele porţiuni de drum, creşte riscul de accidente uşoare şi cu siguranţă că nu vă doriţi să vă pierdeţi ziua stând în automobil şi aşteptând poliţiştii de la accidente. Ţineţi cont şi de faptul că vor fi multe accidente în primile zile de ninsori. Astfel că cel mai preţios sfat, este să evitaţi pe cât de posibil, deplasările în oraş.

În viraje, nu intraţi cu viteză şi nu frânaţi chiar în curbă. Încetinirea trebuie făcută pe linie dreaptă, până a ajunge în intersecţie sau viraj. Ridicaţi uşor piciorul de pe accelerator pentru a frâna cu motorul şi a evita alunecarea roţilor la apăsarea bruscă a pedalei de frână. Rotirea volanului la fel trebuie făcută lent, fără mişcări bruşte.

Atenţie mare la drum şi o zi frumoasă!

NICIUN COMENTARIU