Aventurile unui moldovean pe meleagul European!!!

45

Test de consum

 Partenerii proiectului:

lukoil

ecto_logo

logo NAVISat

Salonul auto de la Geneva se organizează tradițional la începutul lunii martie în fiecare an. Și pentru că a devenit o tradiție ca AutoExpert să mediatizeze live acest eveniment, era firesc ca și în acest an să ne deplasăm în Elveția. Zis și făcut, doar că în drum spre Geneva am hotarât să facem și un experiment. Mai exact, să efectuăm un test de consum.

poză (1)

Nu am stat mult pe gânduri, alegerea a venit de la sine! Să fie o mașină compactă, din clasa C, cu motor pe benzină și cutie de viteze automată. Sau dacă vreți, o mașină de familie la un preț rezonabil de până la 15.000 euro. În aceste condiții, alegerea a căzut pe Kia Ceed, mașină care îndeplinește toate cerințele. Mai mult, acest automobil dispune și de cea mai mare garanție, 7 ani!

poză 2

Și pentru ca test-ul să fie mai relevant, am hotărât să dotăm mașina cu un sistem GPS pe care ni l-a pus la dispoziție partenerul testului, compania Navisat. Astfel, zilnic vom avea informații exacte despre consumul mașinii, distanța parcursă și viteza medie. Dar asta nu e tot, i-am provocat pe cei de la Lukoil. Ei au insistat să nu facem un test banal de consum ci, totodată, să le testăm și carburantul lor, benzina 95 Ecto. Acest tip de carburant este un know-how pe piața produselor petroliere pentru că mai dispune de proprietăți de curățare a sistemului de injectie, pun în evidență funcționalitatea sporită a acestor carburanți în ceea ce privește imbunătățirea calității conducerii autovehiculelor, performanțele motorului și scăderea gradului de uzură a acestuia, precum și economiile considerabile de carburanți propriu zis. Sună frumos, motiv din care am acceptat această provocare.

poză 3

Așadar, călătoria pornește din Chișinău, trece prin România, Austria, Italia și Elveția. Ajuns la Geneva, voi mediatiza Salonul Auto iar după, mă voi întoarce în țară efectuînd o mică escaladă prin cele mai frumoase locuri din Italia.

Să vă spun și câte ceva despre mașină, Kia Ceed, model aflat la cea de-a doua generație, a apărut în 2007 și în scurt timp a devenit unul dintre cele mai bine vândute modele din gama acestui producător. Mai mult, Ceed este reprezentantul liniei de design Tiger Noise sau nas de tigru. Curios este faptul că acest Tiger Noise a fost elaborat într-o perioadă scurtă de timp de renumitul designer Peter Schreyer, care a lucrat la Audi și VW, fiind cunoscut pentru modelul TT pe care l-a creat.

Face bună treabă și la Kia, pentru că ultimele modele ale coreenilor chiar sunt de nota 10.

Partea tehnică a acestui automobil constă dintr-un motor pe benzină de 1,6l volum ce livrează 135 CP la 6300 rotații pe minut. Un motor aspirat dar suficient de puternic. La el este agregată o cutie de viteze automată în 6 rapoarte. Fișa tehnică a mașinii declară că acest autombil are un consum mediu de carburant de 6,8 l pentru 100 km parcurși, 5,2 l consum extra urban, iar cel urban este de 9,5 l. Viteza maximă este de 195 km/h, lucru pe care îl voi verifica neapărat folosind sistemul GPS.

Și pentru că nu dispune de turbină, cuplul motorului este de doar 164 Nm, dar credeți-mă, este mai mult decât suficinet pentru un propulsor aspirat. Bucură faptul că, fiind o mașină compactă, rezervorul este mare, în el încap 53 l iar asta îmi va permite să mă alimentez și la peco cu cel mai mic preț.

Dacă tot am vorbit de ele, aflați că peco Lukoil cu carburant Ecto se întâlnesc în România și Ungaria. Cu mine mai iau câteva canistre cu benzină care să-mi ajungă pentru călătoria prin Austria, Italia și Elveția.

Zis și făcut! La 2 Martie ora 4.20 dimineața am pornit la drum. Fiți aproape, cel mai intresant urmează!

Text și foto: Andrei TABUICA

poză 4 (1)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ