Volkswagen testează mașini echipate cu sisteme de condus autonom de nivel 4!

171

Mergem spre o mare electrificare, dar și spre ziua în care mașinile vor putea prelua complet controlul. Sună ca un scenariu sci-fi, dar nu este chiar așa. Acesta este viitorul de fapt!

Cum ziceam mai sus, boom-ul mașinilor electrice este în plină dezvoltare, iar o altă tehnologie care ar putea să ne schimbe radical viața sunt sistemele de condus autonom. La un asemenea sistem, de nivel patru, lucrează și inginerii Volkswagen, care de curând au dat startul unui nou program de teste.

Cinci exemplare e-Golf (complet electrice) vor patrula mai multe orașe și străzi, în regim autonom și fiind echipate cu camere video, senzori și radare speciale. Nivelul 4 din maxim 5, ar însemna că totuși este și un șofer prezent la bordul mașinii, însă tot ce are de făcut acesta este doar să fie atent la trafic și în caz de necesitate să preia controlul. În rest nimic…poate și să adoarmă chiar.

Pentru a-și face bine treaba, e-Golful are în dotare 11 sensori laser, 14 camere video și tocmai 7 radare, toate împreună colectează circa 5 gb de date pe minut, adică 85 mb pe secundă, cu toate intersecțiile semnele de circulație, mașinile parcate, pietonii și multe alte situații în trafic pe care, în mod normal le vede și un om, doar că nu la 360 de grade.

Deocamdată, traseul pe care circulă aceste mașini este unul foarte mic. Însă dacă totul va decurge conform planurilor, VW va construi un alt traseu cu o lungime de 9 kilometri, tot prin Hamburg, până la finele anului 2020.

Tot pe atunci, autoritățile locale vor instala semafoare inteligente care să transmită informașii mașinilor de test, iar acestea din urmă vor transmite informații despre trafic altor semafoare, totul pentru fluidizarea traficului!

Cum se circulă în Chișinău apropo? Cum stăm cu fluidizarea traficului?

NICIUN COMENTARIU