Mercedes-Benz W100 600 Pullman-Landaulet! Limuzina îndrăgită de cei mai cumpliţi dictatori ai lumii

313

Cu toții știm sau măcar odată am auzit despre mașina îndrăgită a dictatorilor care și-au lăsat amprenta accentuată în istorie. Este vorba despre limuzina Mercedes-Benz 600 în caroseria W100!

Însă aceasta a avut și o versiune cu adevărat exclusivă! Da, varianta specială a unui model special. Mercedes-Benz W100 600 Pullman-Landaulet este mașina care oferea gabarite incredibil de mari. Având o lungime de aproape 6.240 mm, cântărea peste patru tone și era pusă în mișcare de un V8 de 6.3 litri volum. Limuzina era într-atât de uriașă încât inginerii au fost nevoiți să facă steaua de pe capotă, care reprezintă logo-ul companiei Mercedes, cu 20% mai mare decât pe celelalte modele, pentru a păstra proporțiile.

Dar cel mai impresionant lucru cu care se laudă această limuzină, care în vremea când era comercializată era cea mai scumpă mașină din lume, este lista sa de proprietari. Aceasta era alcătuită din figuri importante de talie mondială, dictatori și politicieni. Printre aceștia se numără: Nicolae Ceaușescu, Mareșalul Tito, Fidel Castro, Pol Pot, Enver Hoxha, Idi Amin, Saddam Hussein, Kim Il-sung și Kim Jong-il! Chiar și cel mai celebru jurnalist auto din toate timpurile Jeremy Clarkson și-a cumpărat un astfel de exemplar pentru colecție.

Pe lângă motorul voluminos și gabaritele gigantice, acest Mercedes se lăuda cu un sistem hidraulic cu motor care alimenta toate sistemele de confort pe cât de silențios era posibil. Un efort atât de complicat și costisitor încât niciun alt producător nu l-a mai aplicat la această scară pe o mașină de serie.

Mercedes-Benz W100 oferea o suspensie pe aer ajustabilă, transmisie automată cu patru trepte, discuri de frână pe ambele punți, servo direcție, închidere centralizată și separat sisteme de aer condiționat pentru pasagerii din față și cei din spate. Cei de pe bancheta din spate erau fascinați de scaunele reglabile pe mai multe axe, acționate de uns sistem hidraulic sofisticat, care deasemenea răspundea de acționarea geamurilor, deschiderea/închiderea portierelor și a capotei.

Mercedes-Benz 600 W100 a fost asamblat în doar 2.677 de exemplare, dintre care 2.190 erau limuzine civile cu patru uși, 428 erau limuzine Pullman și 59 Pullman-Landaulet.

NICIUN COMENTARIU