Marele Premiu al Canadei are un nou câştigător

16

Marele Premiu al Canadei are un nou câştigător

 

Vettel nu a mai câştigat la Montreal, în condiţiile în care actualul campion mondial a plecat şi din pole-position. Chiar mai mult, pilotul echipei Red Bull a prins o singură dată podiumul, locul doi acum doi ani. Însă nici Alonso n-a plecat cu victorie din Canada.

În ultimii ani, Grand Prix-ul canadian a devenit un apogeu McLaren: Hamilton, victorii în 2010 şi 2012, actualul pilot al echipei Mercedes AMG strângând până acum 3 succese pe circuitul Gilles-Villeneuve şi Button (2011) în cea mai lungă cursă din istoria Formulei 1 (4 ore şi 39 de minute), britanicul reuşind o victorie fabuloasă după ce plecase din ultima poziţie a grilei.

Din nou pole-position pentru german şi cu acelaşi Lewis Hamilton în spate şi, marea surpriză, finlandezul Bottas. Pilotul lui Williams a început timorat, în primele două tururi fiind depăşit atât de Rosberg, cât şi de Webber. Apoi a venit rândul lui Alonso (poziţionat doar pe locul şase al grilei de start) să treacă de finlandez.

În faţă, Vettel câştiga câte o secundă la fiecare tur în faţa lui Hamilton. După 25 de tururi, diferenţa dintre cei doi s-a mărit la 13 secunde. Aproape la fiecare tur, germanul era cel mai rapid dintre toţi. A condus de la început până la final, fără să-l deranjeze nimeni.

Lucrurile deveneau mai interesante în spatele germanului. Încă de la jumătatea cursei, Hamilton părea că nu va avea probleme pentru locul doi până la final, aşa că lupta s-a dat pentru ultima poziţie a podiumului între Rosberg, Webber şi Alonso. Spaniolul fiind cel mai rapid din grupul celor trei, a reuşit totuşi să îi ofere lui Hamilton posibilitatea să înceapă să-l vadă în oglinzi. Iar cu 6 tururi înainte de final, spaniolul a forţat şi a trecut şi de Hamilton.

Mark Webber nu a contat în lupta pentru podium decât în prima parte a cursei, când urcase pe locul trei după depăşirea efectuată asupra lui Nico Rosberg, însă australianul nu a rezistat atacului lui Alonso şi a fost nevoit să se mulţumească cu locul patru.

Pilotul Red Bull Racing a fost urmat la peste 40 de secunde în spate de Rosberg, care a avut parte de probleme cu pneurile şi a efectuat trei opriri la boxe, cu una mai mult decât cei mai mulţi rivali ai săi. Jean-Eric Vergne a făcut la rândul său una dintre cele mai bune prestaţii din acest sezon şi a terminat pe locul şase după depăşirea lui Bottas, însă relevelaţia cursei a fost scoţianul Paul di Resta.

Deşi a plecat doar de pe locul 17 al grilei de start, pilotul Force India a ocupat la final locul şapte datorită unei strategii speciale cu o singură oprire la boxe, intrând la boxe pentru unicul schimb de pneuri abia în turul 57. Felipe Massa a recuperat la rândul său poziţii după ce a plecat de pe locul 16 al grilei şi a obţinut cele patru puncte acordate pentru locul opt.

Brazilianul a profitat şi de o eroare la prima intrare la boxe a lui Kimi Raikkonen, care a pierdut cel puţin patru secunde şi a terminat în cele din urmă pe nouă. Rezultatul i-a permis însă finlandezului să egaleze recordul lui Michael Schumscher de 24 de clasări consecutive în puncte. Ultimul punct pus în joc a fost câştigat de Adrian Sutil (Force India).

McLaren încheie încă o cursă fără să câştige puncte, după ce Sergio Perez şi Jenson Button au ocupat doar locurile 11 şi, respectiv, 12, în timp ce Romain Grosjean nu a putut recuperare decât locul 13 după ce a plecat de pe ultima poziţie a grilei de start. Bottas s-a mulţumit doar cu locul 14, astfel că Williams rămâne singura echipă tradiţională fără puncte în sezonul curent, întrucât Pastor Maldonado a fost doar al XVI-lea.

Merită să menţionăm că doar primii cinci piloţi au terminat cursa în acelaşi tur, iar Marele Premiu al Canadei a consemnat trei abandonuri: Esteban Gutierrez, Nico Hulkenberg (Sauber) şi Giedo van der Garde (Caterham), ultimii doi în urma unui contact survenit în momentul în care germanul l-a ajuns din urmă cu un tur pe pilotul olandez.

Cel mai bun timp în cursa a fost stabilit de Webber, care a fost cronometrat cu 1:16.182 în turul 69.

CANADA – REZULTATE CURSA:

 1. Vettel          Red Bull-Renault           1h32:09.143
 2. Alonso         Ferrari                        +   14.408
 3. Hamilton       Mercedes                      +   15.942
 4. Webber         Red Bull-Renault            +   25.731
 5. Rosberg       Mercedes                     + 1:09.725
 6. Vergne        Toro Rosso-Ferrari          +     1 lap
 7. Di Resta      Force India-Mercedes       +     1 lap
 8. Massa          Ferrari                        +     1 lap
 9. Raikkonen     Lotus-Renault                +     1 lap
10. Sutil           Force India-Mercedes       +     1 lap
11. Perez         McLaren-Mercedes          +     1 lap
12. Button         McLaren-Mercedes           +     1 lap
13. Grosjean       Lotus-Renault               +    1 lap
14. Bottas         Williams-Renault             +     1 lap
15. Ricciardo     Toro Rosso-Ferrari          +   2 laps
16. Maldonado     Williams-Renault            +   2 laps
17. Bianchi        Marussia-Cosworth          +   2 laps
18. Pic             Caterham-Renault           +   2 laps
19. Chilton        Marussia-Cosworth          +   3 laps
20. Gutierrez     Sauber-Ferrari               +   7 laps
 
Fastest lap: Webber, 1:16.182
 
Not classified/retirements: Driver  Team   On lap
Hulkenberg        Sauber-Ferrari           46
Van der Garde    Caterham-Renault       44
 
 
World Championship standings, round 7:  Drivers:   Constructors: 
1. Vettel          132               1. Red Bull-Renault           201
2. Alonso           96               2. Ferrari                       145
3. Raikkonen     88                 3. Mercedes                     134
4. Hamilton       77                4. Lotus-Renault                114
5. Webber         69                5. Force India-Mercedes        51
6. Rosberg       57                 6. McLaren-Mercedes            37
7. Massa          49                7. Toro Rosso-Ferrari           20
8. Di Resta       34                 8. Sauber-Ferrari                5
9. Grosjean       26       
10. Button        25       
11. Sutil          17       
12. Vergne        13       
13. Perez         12       
14. Ricciardo      7       
15. Hulkenberg    5

Următoarea cursă va avea loc la Silverstone, în 28-30 iunie 2013.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ