Potrivit datelor statistice, în anul 2017 volumul total importat de produse petroliere în Republica Moldova a crescut cu 2,6%, scrie realitatea.md. În mare parte, creșterea se datorează numărului mare de vehicule echipate cu motoare diesel.

Volumul de motorină, importat în țara noastră a crescut cu până la 4.9%, asta în timp ce cantitatea de benzinsă și gaz lichefiat s-au redus cu 0.8% și 6.0% respectiv (hybrizii devin tot mai populari). Iar dacă vorbim de sursă, atunci România rămâne a fi principalul furnizor de produse petroliere deţinând din totalul important o cotă de 97,8% la benzină şi 81,2% la motorină, se arată într-un raport al ANRE, prezentat Parlamentului Republicii Moldova.

Această tendinţă se explică prin prezenţa pe piaţa autohtonă a companiilor petroliere care deţin rafinării proprii în statul vecin şi distanţa mică care permite importul pe cale rutieră la costuri relativ mici. De asemenea, alte ţări furnizoare de produse petroliere principale sunt: Federaţia Rusă cu 16,8% – motorină, Belarus cu 1,2% – motorină şi 0,5% – benzină, Bulgaria cu 0,8 % – motorină.

Importurile de gaz lichefiat sunt efectuate din patru ţări: Federaţia Rusă, România, Kazahstan şi Belarus. În cazul gazului lichefiat poziţia de lider este ocupată de Federaţia Rusă care deţine o cotă de 64,1 %. Această tendinţă se explică prin faptul că preţurile de vânzare a gazului lichefiat în Federaţia Rusă sunt mai mici, aceasta fiind urmată de România cu 31,0%, Belarus cu 2,5% şi Kazahstanul cu 2,0%.

Astfel, pe parcursul anului 2017, ANRE a eliberat în total 114 licenţe pentru activităţile pe piaţa produselor petroliere, inclusiv 66 licenţe fiind prelungite pentru activităţile în domeniu pentru următorii 5 ani. Totodată în aceeaşi perioadă au fost reperfectate 133 licenţe în vederea includerii sau excluderii din Anexa nr. 2 a adreselor autorizate de desfăşurare a activităţii licenţiate pe piaţa produselor petroliere.

NICIUN COMENTARIU