A revenit Hurricane, primul concept de la Holden din 1969

42

A revenit Hurricane, primul concept de la Holden din 1969

Holden este o companie care a intrat în posesia celor de la GM în 1931 şi este la fel de specifică Australiei ca şi animalul marsupial căruia îi place să ţopăie – cangurul. Poate îţi aminteşti de modelele reprezentative în perioada anilor 2000 pentru Holden, cum ar fi Monaro sau Commodore. Sau, dacă nu, poţi să te gândeşti la diverse maşini produse în grupul GM şi comercializate în Australia cu emblema Holden.

În anl 1969, când bătălia dintre muscle-car-uri începea să capete amploare, producătorul din Melbourne prezenta primul concept din istoria companiei, care a fost botezat Hurricane pentru toată lumea şi cu numele de cod RD 001 la nivel intern. La momentul respectiv, compania a explicat rolul acestui concept – care părea şi pe atunci desprins din viitor – astfel: „pentru a studia tendinţele de design, sistemele de propulsie şi alte extinderi de gamă pe termen lung”. Holden a prezentat conceptul la Salonul Auto de la Melbourne din anul 1969, iar la peste patruzeci de ani de la acest moment, australienii au decis să-l restaureze pe Hurricane, să-l aducă în starea originală, iar apoi să-l readucă în atenţia publicului.

Proiectul nu a fost gata în câteva săptămâni, nici măcar în câteva luni. Restaurarea a început încă din 2006, prin implicarea unor designeri şi ingineri care s-au oferit voluntari din pasiune pentru Holden să-l aducă în zilele noastre pe primul concept al companiei. Managerul acestui proiect a fost Paul Clarke, care s-a asigurat că sunt utilizate cât mai multe elemente originale, specifice anului 1969.

După cum te-ai aştepta, ca majoritatea părinţilor care îşi laudă odrasla, chiar dacă este adoptată, Paul Clarke s-a declarat foarte mulţumit de rezultat şi de treaba pe care a făcut-o echipa lui. „Hurricane joacă un rol crucial în poveştile Holden şi compania acordă un mare interes istoriei şi tradiţiei, de aceea a fost foarte important să-l readucem la viaţă pe RD 001”, a spus Clarke.

Formele lui Holden Hurricane au luat naştere prin prelucrarea caroseriei din fibră de carbon şi aluminiu. Pentru ca două persoane să aibă acces la interior, acoperişul se deschide hidraulic şi te trimite cu gândul la avioanele de luptă. Pentru ca accesul să fie mai facil, coloana de direcţie se ridică în acelaşi timp cu acoperişul.

Din punct de vedere tehnic, maşina este propulsată de un motor V8 plasat central de 4.2 litri, în stare să livreze 262 CP. Prin urmare, Holden Hurricane este capabil să accelereze de la 0 la 100 km/h în 5,3 secunde. Totuşi, impresionant pentru vremea respectivă este faptul că maşina dispunea de diverse tehnologii şi elemente de design foarte mişto: de exemplu, instrumentele digitale sau stopurile care par împrumutate de la K.I.T.T.

Maşina va fi expusă în perioada 21-23 octombrie la Salonul Auto Motorclassica, în Melbourne. Chiar dacă nu ajungi acolo, poţi să arunci o privire peste fotografiile de mai jos, precum şi la filmuleţul cu Holden Hurricane, din timpul procesului de restaurare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ