Amenzi mai mari pentru șoferii care nu respectă limitele de viteză! Ar putea chiar rămâne fără permis

492

Se va întâmpla dacă propunerea Inspectoratului Național de Patrulare de a modifica Codul Contravențional, va fi pusă în practică!

Este vizat articolul 236 din CC al RM care în prezent are trei aliniate, dar în curând ar putea fi adăugate încă patru.

Art. 236 din Codul Contravențional spune că: (3) Depăşirea vitezei de circulaţie stabilită pe sectorul respectiv de drum mai mult de 40 km/oră se sancţionează cu amendă de la 30 la 36 de unităţi convenţionale cu aplicarea a 5 puncte de penalizare.

Asta însemna practic că după 40 km/h, fie că ai circulat cu 130 km/h pe o porțiune unde limita era de 90 km/h, sau că rulai cu 220 km/h, amenda ar fi fost aceeași. Astfel INP propune ca aliniatul 3, care acum se referă la depășirea limitei de viteză de la 40 km/h și mai mult, în urma modificărilor acesta să se refere și la depășirea vitezei de circulație stabilită pe sectorul de drum respectiv de la 40 la 60 km/h, sancțiunea fiind de la 30 la 36 de unități convenționale și 4 puncte de penalizare.

În baza aliniatului 4, care se propune a fi introdus, vor fi sancționați cei care depășesc limita admisibilă de viteză de la 60 la 80 km/h. Amenda ar putea fi de la 45 la 50 de unități convenționale, 5 puncte de penalizare și privarea de permisul de conducere pe un termen de la 4 la 6 luni, scrie bizlaw.md.

Depășirea cu mai mult de 80 km/h va fi sancționată în baza alin.5 cu o amendă de la 75 la 100 de unități convenționale, aplicarea a 6 puncte de penalizare și privarea de dreptul de a conduce vehicule timp de 6 luni.

Aliniatul 6 se va referi la săvârșirea repetată, pe parcursul unui an, a depășirii vitezei stabilite în alin.3, adică de la 40 la 60 km/h; amenda fiind de la 100 la 150 de unități convenționale și aplicarea a 6 puncte de penalizare.

Iar săvârșirea repetată, pe parcursul unui an, a depășirii limitei de viteză stabilită în aliniatele 4 și 5, adică de la 60 la 80 de km/h și de la 80km/h în sus, va fi sancționată cu 150- 200 de unități convenționale, aplicarea a 7 puncte de penalizare și privarea de permisul de conducere pe un termen de la 6 luni la 1 an.

Amintim că, mărimea unei unități convenționale este de 50 de lei. 
Dacă modificarea de lege va fi introdusă, ”riscăm” ca astfel de fenomene ca Letty să nu se mai repete, știind că pot rămâne fără permisul de conducere.

NICIUN COMENTARIU