Atenție șoferi! Pentru circulația fără permis sau fără revizia tehnică, nu se vor mai aplica puncte de penalizare

38840

Noile modificări ale Codului Contravențional, pregătesc sancțiuni mai blânde pentru șoferii care au pornit la drum fără permis și fără revizia tehnică. Astfel, aceștia în continuare vor fi amendați, dar nu li se vor aplica punctele de penalizare. Totodată, alte două contravenții vor fi taxate mai dur: atunci când șoferii nu acordă prioritate pietonilor și cicliștilor, dar și când pietonii ignoră semnalele de dirijare în trafic, anunță Agora.md

Ministerul Justiției vine cu propunerea de a exclude punctele de penalizare pentru comiterea contravenţiei privind încălcarea regulilor de înmatriculare sau de înregistrare de stat, de revizie tehnică a vehiculelor, sau pentru conducerea vehiculului de către un șofer care nu are asupra sa permisul de conducere. Pedeapsa va fi mai blândă „întrucât sancţiunea este mult prea aspră pentru fapta comisă”, spun autorii modificării legii. În redacția actuală a Codului Contravețional, șoferii care comiteau aceste încălcări de lege, erau taxați cu două puncte de penalizare.

În același timp, se propune majorarea sancţiunii pentru neacordarea priorității legale pietonilor sau cicliştilor. Pedeapsa pentru staționarea și parcarea în locurile interzise va crește de la o amendă de 3-6 u.c la 18-30 u.c., iar numărul de puncte de penalizare va crește de la 2 la 4. Același lucru se va aplica și pentru neacordarea priorității pietonilor și cicliștilor. Ba mai mult, dacă situația de neacordare în trafic va degenera într-un accident, în cod apare o nouă prevedere care sancţionează cu o amendă de la 25 la 40 de unităţi convenționale sau cu privarea dreptului de a conduce vehicule pe un termen de la 6 luni la un an.

Guvernarea a prevăzut și sancțiuni mai aspre pentru ignorarea de către pietoni a semnalelor de dirijare a traficului rutier și traversarea părţii carosabile a drumului sau deplasarea pe ea în locuri neindicate. Dacă până acum aceștia erau amendați cu 3-6 u.c., acum amenda se va dubla.

NICIUN COMENTARIU