Cât consumă un singur HUMVEE, din cele câteva scoase de armata națională, pe drumurile din oraș?

2881

Inspiră multă frică și teroare și au fost scoase pe străzile capitalei pentru combaterea răspândirii pandemiei de Coronavirus. Acestea sunt vehiculele multirol, numite HMMWV sau HUMVEE.

La apariția pozelor și a știrii propriu-zise, în mediul online, mai mulți internauți s-au arătat indignați de faptul că acestea ar consuma rezerve importante de carburant, dar fără prea mult folos. Puțini știu însă ce tip de motor are un HUMVEE și cât de fapt consumă acesta.

Armata națională are între 80-90 astfel de vehicule. Cifrele sunt diferite în funcție de sursă, unde sunt 80, unde 90. Nu știm însă câte dintre ele exact au fost dislocate astăzi, așa cum în decretul președintelui acest lucru nu este menționat.

Produs începând cu anul 1984 și până astăzi, HUMVEE face uz de un motor V8, cu un volum de 6.5 litri, alimentat cu motorină. Propulsorul dezvoltă numai 190 de cai putere însă performanțele nu sunt cele mai importante aici ci rezistența și puterea de remorcare or de transport.

În ce privește consumul, sursele din SUA menționează rareori un parcurs de 12 mile per galon (19 litri) așa cum specifică producătorul. Media o constituie cam 4 mile per galon în oraș și circa 8 (30 litri) mile per galon la traseu întins.

La un calcul în litri, cele 4 mpg, sunt cam 58 de litri de motorină, consumate pentru a acoperi o distanță de 100 de kilometri, iar la traseu 30 de litri de diesel.

Celor ce greu le vine să creadă, amintiți-vă că Hummer H1, varianta civilă a lui HMMWV a fost scoasă din vânzare din cauza consumului exagerat și a emisiilor foarte ridicate.

NICIUN COMENTARIU