Constructorii auto și partenerii lor pun presiune pe autoritățile europene pentru adoptarea unui standard al industriei în ceea ce privește tehnologia mașinilor conectate la internet, un sector estimat la câteva miliarde de euro anual.

La nivel înalt, există contre pe marginea acestui subiect între Parlamentul European și Comisia Europeană. Parlamentul dorește 5G, în timp ce Comisia propune tehnologia WiFi.

Comisia pentru transport din Parlamentul European a respins propunerea CE de introducere WiFi pentru mașinile din Europa, potrivit Reuters. Comisia respectivă invocă o clauză care impune ca noile tehnologii să fie modificate astfel încât să fie compatibile cu vechile tehnologii. Clauza a fost caracterizată drept o “piedică în calea inovării”.

Propunerea Comisiei Europene de introducere a tehnologiei WiFi poate fi blocată în Parlamentul European, cu o majoritate la votul din plen din 17 aprilie.

Pe lista susținătorilor WiFi se numără Volkswagen, Renault, NXP, Autotalks și Kapsch TrafficCom. În schimb, internetul 5G este sprijinit de companii precum BMW, Daimler, Ford, PSA, Vodafone, Ericsson, Deutsche Telekom, Huawei, Intel și Samsung.

Cei din urmă spun că internetul 5G are mai multe avantaje competitive, tehnologie care începe să câștige teren pe piețe precum China și Statele Unite.

NICIUN COMENTARIU