Pe parcursul ultimelor zile am primit la adresa redacției noastre mai multe poze în care apare un automobil marca Renault Megane, cu numere de înmatriculare personalizate. Cititorii noștri s-au întrebat cât de legale sunt aceste plăcuțe, iar noi la rândul nostru am decis să aducem claritate în acest caz.

Pentru a afla cât de veridice sunt aceste numere de înmatriculare, am trimis o cerere oficială Întreprinderii de Stat ”CRIS”Registru”, pentru a primi un răspuns oficial despre legalitatea acestora. În scurt timp am primit și răspunsul de la Direcția identificare și înmatriculare a mijloacelor de transport, care a declarat următoarele:

”Forma și conținutul plăcilor cu număr de înmatriculare sunt reglementate de standardul național SM 122:2014 ”Vehicule rutiere. Plăci de înmatriculare pentru autovehicule și remorci”, aprobat prin Hotărârea institutului Național de Standardizare nr 372 din 06.10.2014. Conform standardului sus-numit numărul de înmatriculare este compus din trei litere și una, două sau trei cifre.

Plăcile cu numărul SAIDY 13 nu corespund standardului național SM 122:2014 și nu au fost eliberate de către Agenția Servicii Publice.

Astfel putem concluziona că, dacă șoferul acestui vehicul cu numere personalizate va fi sesizat de poliție, acesta riscă o amendă conform legii și anume, potrivit Articolului 230 aliniatul 3, din Codul contravențional al Republicii Moldova, ”Atribuirea unui număr de înmatriculare fals şi conducerea cu bună ştiinţă a vehiculului cu un astfel de număr
se sancţionează cu privarea de dreptul de a conduce un vehicul pe un termen de un an”.

Foto: Facebook Mihai Colac

NICIUN COMENTARIU