O echipă de chimiști a efectuat un studiu neobişnuit în Statele Unite, la care au participat 65 de voluntari, scrie Libertatea.ro. În urma acestui studiu s-a aflat că dezinfectantul de mâini și apa de gură pot lăsa şoferii fără permis.

Participanţii testelor s-au dat pe mâini cu gel sau spumă dezinfectantă, apoi au desfăcut fiolele de unică folosinţă pentru aparatele etilotest şi le-au ţinut până au făcut testul de alcoolemie. În rezultat 10 % dintre teste au dat rezultate pozitive, în condiţiile în care subiecţii nu băuseră nimic, iar alte 31,5 % dintre teste au dat eroare, pentru că vaporii de alcool ai dezinfectantului au afectat măsurătorile.

Vaporii de alcool nu intră în piele într-atât cât să ne ameţească şi când suflăm în fiolă să iasă un rezultat pozitiv, dar lucrurile se schimbă dacă poliţistul folosește dezinfectantul. Un alt test a arătat că, dacă specialiştii ar fi aşteptat cinci minute între aplicarea săpunului şi operarea testului de respiraţie, nu ar mai fi apărut rezultate pozitive.

NICIUN COMENTARIU