Deputații au votat în prima lectură legea ce permite constatarea amiabilă a accidentelor minore

605

Procesul verbal european ar putea deveni realitate și pentru Republica Moldova. Parlamentul a adoptat astăzi, în prima lectură, un proiect de lege privind simplificarea procedurii de recuperare a prejudiciilor în cazul accidentelor rutiere minore, în care va fi posibilă împăcarea părților. Inițiativa legislativă îi aparține socialistului Adrian Lebedinschi, scrie agora.md

Astfel, în cazul accidentelor rutiere în care persoanelor nu le-au fost cauzate leziuni corporale, iar pagubele sunt de până la 20.000 de lei, șoferii care au participat în accident, dacă au asigurare de răspundere civilă sau carte verde, vor avea dreptul să întocmească un proces verbal între părți.

Procesul verbal va reprezenta un temei pentru a solicita repararea prejudiciului de la compania de asigurări. Potrivit autorului proiectului, o astfel de practică există în peste 30 de state din Europa.

Noua procedură va fi aplicată prin trei condiții de bază:

– părțile trebuie să recunoască cine este vinovatul

– existența unei polițe valabile de răspundere civilă

– fotografierea tuturor urmelor accidentului, pentru a le transmite companiei de asigurări

„La moment circa 90% din accidente rutiere comise pe teritoriul R: Moldova au valoare mică, respectiv poliția este nevoită să iasă la fața locului la fiecare accident rutier, ceea ce aduce în jur de 1,5 milioane de lei cheltuieli numai pentru ieșirea la fața locului. Dar problema de bază e că angajații MAI nu reușesc să investigheze aceste cazuri, și persoanele implicate în accident așteaptă câteva ore echipajul poliției, pentru a stabili circumstanțele, și practic toată ziua aceste persoane blochează traficul”, susține Adrian Lebedinschi.

Inițiativa urmează a fi supusă votului în a doua lectură.

NICIUN COMENTARIU