Extrem de popular în Rusia, UAZ Buhanka, ar fi fost copiat tot de la americani?!

447

Mai toate vehiculelel produse de ruși, în special în perioada de după al doilea război mondial, au fost copiate de la europeni sau americani. Echipele de ingineri sovietici erau preocupați mai mult de clonarea mașinilor, decât de dezvoltarea și proiectarea proprie.

Despre Jiguli Lada, despre Volga, Chayka, ZIL și multe altele deja se cunoaște că sunt niște replici adaptate pieței și condițiilor din Rusia. Însă iată că a mai apărut un nou exemplu, UAZ poreclit și Buhanka. Probabil cel mai îndrăgit și mai utilizat vehicul în zonele uitate ale Rusiei, unde asfaltul apare doar pe ecranele de TV.

Se întâlnesc și în Moldova, în special la instituțiile de stat precum MoldovaGaz, Moldtelecom sau unele spitale din localitățile îndepărtate ale țării, unde tot nu prea avem drumuri bune, sau nu există deloc.

Se spune că acest UAZ a apărut tot datorită unui vehicul ”străin”, JEEP FC (Forward Control). O camionetă cu capacitate sporită de trecere pe teren accidentat și care a fost produs între anii 1956 și 1965.

A fost destul de popular Jeep-ul FC, fiind exportat sau asamblat pe licență în multe țări, inclusiv Germania, Suedia și Austria. Însă iată că după încetarea carierei sale a servit drept inspirație pentru ruși.

Din 1965 și până astăzi, UAZ Buhanka (la început UAZ-452) încă se mai produce, în aceeași configurație, cu foooooarte mici deosebiri și este în continuare la fel de popular.

Pentru că e PERFECT!

Desigur că este dificil de afirmat sau infirmat oricare din aceste idei, că este o copie fidelă sau nu, dar istoria ne spune că majoritatea mașinilor rusești, sunt fie construite pe licență, fie copiate.

Rămâne actuală întrebarea, cât de original este UAZ-ul 450/452?

NICIUN COMENTARIU