Foame mare, se fură filtrele DPF de pe Prius și în Moldova!

5594

La nivel global, producătorii auto se confruntă cu un mare deficit de paladium, un element important folosit în filtrele DPF. Cel mai probabil că asta îi stimulează și pe hoții de catalizatoare.

Dacă anterior scriam despre un val de furturi de filtre DPF în Europa și în special în Marea Britanie, iată că acest ”trend” a ajuns și în Moldova. Victimile hoților, sunt în mare parte proprietarii de Toyota Prius în generația a doua, cunoscute și ca Prius XW20.

O poză cu mașina deposedată de filtrul de noxe, catalizatorul de emisii nocive, a fost postată și în grupul proprietarilor de Prius, în rețeaua de socializare Facebook.

Prețul paladiumului a crescut de la 500 dolari în 2016, la peste 2500 dolari doar în ultimile două săptămâni.

Catalizatoarele de pe mașinile pe benzină sunt mult mai puțin înfundate și se prezintă într-o stare mai bună decât cele de pe diesel, deși principiul de funcționare este același.

Notă: A fost scris DPF în titlul nu întîmplător ci intenționat, așa cum acest termen este mai mult cunoscut decât filtrul de particule. Nu mai fiți atât de răutăcioși în comentarii, atâta timp cât textul specifică clar, C A T A L I Z A T O R.

NICIUN COMENTARIU