(FOTO) BMW a inventat un volan care își schimbă forma în timpul condusului!

400

BMW lucrează la dezvoltarea unui volan impresionant, capabil să-și schimbe forma la propriu! Un patent care vizează această invenție a fost recent înregistrat de bavarezi. Noul volan, capabil să se transforme de la forma sa rotundă în una ovală chiar în timpul mișcării, este necesar pentru a atenționa șoferul să treacă de la modul de control autonom la cel manual.

Brandul german a fost inspirat la dezvoltarea volanului mecanic transformabil, de un studiu realizat de Universitatea Stanford în 2017. Atunci, oamenii de știință au testat două sisteme de alertă pentru trecerea de la modul autonom la modul manual. Primul grup de șoferi a experimentat un volan robotizat cu geometrie variabilă, iar al doilea grup a testat sistemul tradițional cu indicatoare LED.

În urma studiului, savanții au ajuns la concluzia că transformarea mecanică a volanului este mult mai eficientă decât avertismentele vizuale, pe motiv că sistemele de conducere autonome vor necesita intervenția șoferului în situații de urgență, iar timpul de reacție la alertă este critic de important.

Patentul înregistrat de BMW este un al doilea pas spre implementarea organelor de control transformabile. În 2019, compania bavareză a prezentat informații despre volanul de formă poligonală, care nu blochează vizual tabloul de bord și facilitează procesul de acces în mașină. Acum, lucrările sunt în proces de documentare.

Din păcate, nu ar trebui să ne așteptăm că vom vedea noul volan odată cu debutul versiunii de serie a conceptului BMW iNext în 2021. Dar cu siguranță, această tehnologie va fi implementată de germani în viitorul apropiat!

NICIUN COMENTARIU