Ofițerii din cadrul Direcției investigarea fraudelor economice a Inspectoratului Național de Investigații, în comun cu Procuratura municipiului Chișinău, oficiul Râșcani, au documentat activităţile ilicite a unui grup de persoane suspectate de înșelare a clienților, escrocherie și evaziune fiscală.

 Timp de cinci luni de documentare, oamenii legii au stabilit că suspecții au utilizat o schemă frauduloasă de dobândire a bunurilor altei persoane prin instalarea în coloanele de distribuire a petrolului de la staţiile de alimentare cu combustibil din țară, din mun. Chișinău, a unor plăci cu cablaj confecționate artizanal. Astfel, consumatorii erau înșelați la achiziționarea carburantului în proporție de circa 5 la sută.

 Asta ar însemna că fiecare stație PECO implicată în schema fraunduloasă, lunar înșela consumatorii cu circa 7,5 – 10,0 tone de combustibil, echivalentul a circa 120.000 lei.

 La data de 18 octombrie curent, poliția a efectuat percheziții la stațiile PECO, precum și la domiciliile şi oficiile persoanelor bănuite, unde au fost depistate și ridicate dispozitivele de speță şi accesoriile acestora, cum ar fi memorii fiscale și plăci cu cablaj, componente a plăcilor de bază a coloanelor de distribuție a combustibilului, camblaje imprimate cu componente și fără componente, diferite utilaje destinate pentru pregătirea/modificarea plăcilor etc.

De asemenea, în urma percheziţiilor, organizatorul grupului a fost depistat cu un set de înscrisuri de evidență a carburantului sustras, inclusiv a proceselor de valorificare ulterioară a acestuia. Persoanele implicate își recunosc vina integral şi sunt cercetate în stare de libertate.  

La moment, organul de urmărire a pornit procedura penală conform prevederilor art. 190 aliniatul 5 ”Escrocheria”, art. 255 aliniatul 2 ”Înşelarea clienţilor” și 244 aliniatul 2 ”Evaziune fiscală” Cod penal al RM. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă închisoare de până la 6 ani.

NICIUN COMENTARIU