Concernul General Motors se gândeşte să construiască un model electric care să reînvie defunctul brand Hummer, informează Bloomberg. Pentru moment, este doar o idee pe care americanii o iau în considerare în timp ce se pregătește lista cu modele care să fie incluse într-o gamă de SUV-uri şi camionete electrificate.

Numele Hummer a apărut în discuţie ca o potenţială soluţie pentru cererea de SUV-uri cu calităţi de off-road, îndepărtând în acelaşi timp, brandul de imaginea de maşină care consumă mult carburant.

Ideea unui Hummer electric vine pe măsură ce GM încearcă să facă trecerea la ceea ce actualul CEO Mary Barra numeşte „un viitor complet electric”.

Hummer reprezintă doar una dintre opţiunile luate în calcul de GM pentru a dezvolta următoarea sa generaţie de maşini electrice.

Întrebat despre această situaţie, preşedinte General Motors, Mark Reuss, nu părea convins. „Iubesc Hummer. Nu sunt sigur. Luăm totul în considerare”, a declarat acesta.

Construirea unui Hummer electric poate nu se va realiza, dar fără electrificare, pentru GM va fi tot mai greu să vândă un Hummer tradiţional într-o perioadă în care cerinţele de emisii sunt mult mai dure decât în perioada de glorie a mărcii.

GM planifică proiectarea a două mari proiecte. Primul este BEV3, prin care se vor dezvolta crossovere şi diverse modele de clasă mică şi medie. Acesta face parte din promisiunea GM de a oferi 20 de modele electrice în gama sa până în anul 2023. Al doilea proiect presupune pick-up-uri şi alte modele electrice de clasă mare, unele dintre acestea fiind destinate şi pentru off-road.

Amintim că, General Motors a păstrat brandul Hummer după falimentul grupului din anul 2009, dar a oprit vânzările în 2010. Atunci, modelul H2, cu al său consum de peste 20 de litri de carburant la o suta de kilometri, transforma Hummer-ul într-un model căruia nu îi pasă de încălzirea globală și problemele emisiilor mari de CO2.

Declinul pentru Hummer a venit odată cu creşterea preţului petrolului la peste 100 de dolari pe baril.

Marca Hummer fusese cumpărată de General Motors în 1998, la şase ani după ce AM General a lansat versiunea civilă a modelului militar Humvee, devenit faimos în timpul Războiului din Golf. Atunci, actorul şi fostul guvernator al Californiei, Arnold Schwarzenegger, a fost unul dintre cei mai mari susţinători ai primului model, denumit ulterior H1.

GM a început vânzările modelului următor, H2, în anul 2002. SUV-ul uriaș de 60.000 de dolari era construit cu ajutorul unor piese de pe modelele Chevrolet. A fost un succes, iar asta a încurajat GM să lanseze şi H3 şi H3T pick-up.

Cererea pentru modele Hummer a atins apogeul în 2006, cu peste 71.524 de livrări în SUA. Ulterior, a urmat declinul mărcii, iar până în 2010 vânzările au scăzut la sub 4.000 de unităţi pe an.

NICIUN COMENTARIU