Prețurile petrolului au scăzut joi și vineri, cu peste 7%, la cel mai scăzut nivel din ultimele trei luni, din cauza declinului sub așteptări al stocurilor de țiței din Statele Unite și a temerilor legate de o încetinire a creșterii economiei globale din cauza războiului comercial dintre SUA și China, transmite mold-street.com

Administrația pentru Informații în Domeniul Energiei (EIA) a anunțat că, stocurile de țiței ale Statelor Unite au scăzut săptămâna trecută cu aproape 300.000 de barili, sub declinul de 900.000 de barili anticipat de analiști.

Declinul de săptămâna trecută a redus stocurile de petrol de la cel mai ridicat nivel de după iulie 2017 atins în săptămâna precedentă. Aflate la un nivel de 476,5 milioane de barili, stocurile sunt încă cu circa 5% peste media ultimilor cinci ani, pentru prima oară în acest an, constată Reuters. Contractele futures pentru petrolul Brent (de referință pentru piața europeană) au scăzut cu peste 5 dolari, respectiv cu 7%, și au închis vineri 31 mai, la 64,47 de dolari pe baril.

În urma scăderilor, petrolul Brent a închis la cel mai redus nivel de după 14 februarie. Pe parcursul lunii mai, prețul petrolului Brent a scăzut cu circa 8%, iar petrolul WTI cu peste 12%, care ar fi primul declin lunar din ultimele cinci luni, pentru ambele contracte. În același timp de la începutul anului prețurile la petrol a crescut cu circa 20% trecând la finele lunii aprilie de 75 de dolari pentru un baril, după care în decurs de aproape o lună de zile s-au menținut în jurul cotației de 70-73 de dolari, ca la finele lunii mai să scadă semnificativ.

Totuși, ieftinirea petrolului la nivel internațional nu va avea un impact imediat asupra prețurilor la carburanți de la benzinăriile din țara noastră.

Amintim că la mijlocul lunii mai, rețelele de benzinării din Republica Moldova au majorat cu peste 5% prețurile la carburanți. Astfel prețului unui litru de benzină Premium 95 a crescut în medie cu 1,10 lei: de la 18,35 lei, la 19,45 lei. Costul unui litru de motorină s-a majorat în medie cu 85 de bani: de la 16,60 lei, la 17,45 lei.

Petroliștii spun că scumpirea era inevitabilă în condițiile în care, în ultimele luni prețurile angro și cele de import ale produselor petroliere s-au majorat cu 6-9%. Un alt factor l-a constituit deprecierea treptată în ultima perioadă a leului moldovenesc față de principalele valute, dar și creșterea cu peste 10%, de la 1 ianuarie 2019, a accizelor la produsele petroliere.

Surpriză pentru șoferii din țară! Au crescut prețurile la benzină și motorină

NICIUN COMENTARIU