Un nou mod de prezentare, avizare și aplicare a calculelor actuariale ale primelor de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) internă și externă, va fi pus în aplicare începând cu 1 iulie 2019, transmite mold-street.com

Astfel în perioada 1 iulie 2019 – 30 iunie 2020, asigurătorii vor aplica prima de referință pentru asigurarea de răspundere civilă auto internă calculată de autoritatea de supraveghere, anunță Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF).

Aceasta este începutul procesului de liberalizare a pieţei asigurărilor RCA din ţara noastră. Or, dacă până acum, preţurile pentru RCA şi Carte Verde erau stabilite de Autoritatea de Supraveghere, adică CNPF, după 1 iulie 2019 companiile de asigurari îşi vor putea stabili singure preţurile pentru poliţele vândute.

Totuşi, autoritatea de supraveghere cel puțin odată pe an, în baza datelor statistice generalizate și condițional validate la nivel de piață, va calcula în baza unei Metodologii și va aproba prima de referință aferentă asigurării de răspundere civilă auto internă și externă.

Prima de referință constituie prima care va fi stabilită la încheierea contractelor de asigurare în Sistemul informațional automatizat RCA Data în funcție de: categoriile autovehiculelor, teritoriul utilizării, statutul juridic al posesorului autovehiculului, tipul contractului, vârsta şi vechimea în conducere a asiguratului şi utilizatorului autovehiculului, fără aplicarea sistemului bonus-malus, care va fi aplicat automatizat în funcție de istoricul daunelor individual pentru fiecare asigurat.

Potrivit CNPF, asigurătorii autorizați să practice asigurarea obligatorie RCA urmează să prezinte autorității de supraveghere anual, până pe 15 martie a anului în curs, baza tehnică de calcul aferentă datelor statistice, conform anexei la Metodologia unică de calcul al primei de asigurare de bază şi al coeficienţilor de rectificare aferenţi asigurării obligatorii de răspundere civilă auto internă şi externă, aprobată prin Hotărârea CNPF nr. 57/13 din 28 decembrie 2018.

Prima de asigurare de bază și coeficienții de rectificare aferenți asigurării obligatorii de răspundere civilă auto internă calculați de către asigurători potrivit Metodologiei urmează a fi puși în aplicare de la 1 iulie 2020.

Aurica Doina, Director Executiv al Biroului Asiguratorilor Auto din Moldova (BNAA), susţine într-un interviu pentru Xprimm TV că liberalizarea poate impune şi riscuri foarte mari.

Liberalizarea tarifelor impune riscuri foarte mari. Atât din punct de vedere a fiecarui asigurator, care trebuie să estimeze riscul, în condiţii liberalizate, iar în ce măsura tariful este suficient pentru a-şi acoperi obligaţiile deja rămâne în responsabilitatea asiguratorilor. Autoritatea poarta o responsabilitate enormă, pentru a determina dacă acest tarif corespunde cu activitatea desfaşurată de către asigurator și acopera în totalitate obligatiile pe care asiguratorul, pe viitor urmeaza să si le asume, în baza contractelor de asigurare„, a precizat Aurica Doina.

NICIUN COMENTARIU