Limitatorul de viteză, sistemul de frânare de urgență și etilotestul, ar putea deveni sisteme de siguranță obligatorii pentru mașinile din UE!

286

O serie de sisteme de siguranță noi ar putea deveni obligatorii pentru mașinile din Uniunea Europeană, începând cu anul 2022! Potrivit publicației The Sun, vehiculele noi ar trebui să fie dotate cu un limitator de viteză de tip ISA (Intelligent Speed Assistance) după ce legislaţia a primit undă verde de la Comisia Europeană.

Decizia face parte dintr-un set de reguli noi de circulație pe care Parlamentul European își propune să le aprobe în luna septembrie a anului 2019.

Așadar, mașini nei, care urmează să apară pe piață în următorii ani, ar avea un jurnal de bord, sistem de frânare de urgență autonom și un sistem de senzori capabili să înțeleagă dacă șoferul este prea obosit pentru a conduce automobilul.

Dar cel mai interesant punct din lista propusă de sisteme de securitate, este cel care impune ca noile mașini să fie echipate cu un tip de etilotest legat de sistemul de pornire al vehiculului, care respectiv nu ar permite șoferilor în stare ebrietate să pornească la drum. Această aplicabilitate va fi impusă doar pentru șoferii care au fost mai devreme prinși băuți la volan.

Ce ține de limitatorul de viteză, acesta va atenționa conducătorii auto că încalcă limita legală printr-un semnal sonor și efect vizual pe panoul de bord, până aceștia nu vor încetini și vor continua deplasarea cu o viteză permisă.

Noua leglislaţie ar intra în vigoare începând cu luna mai a anului 2022, pentru modelele care nu au fost aprobate încă pentru producţie şi din mai 2024 pentru modelele care sunt deja în vânzare. Consiliul Europei estimează că decizia va reduce accidentele cu circa 30% şi va salva astfel aproximativ 25.000 de vieţi în primii 15 ani de la implementare!

NICIUN COMENTARIU