Mercedes lansează modelul absolut nou GLB! Află tot ce trebuie să știi despre SUV-ul compact al nemților

152

Compania Mercedes-Benz a prezentat conceptul GLB în cadrul Salonului Auto de la Geneva de la Shanghai în luna aprilie a anului 2019. Astăzi, constructorul din Stuttgart publică primele imagini și detalii cu versiunea de serie a prototipului expus în urmă cu doar câteva luni.

Decizia nemților de a lansa un nou SUV compact a fost una simplă, dictată de cerințele pieței unde 33% dintre mașinile comercializate de nemți fac parte din segmentul SUV, iar 25% din totalul vânzărilor sunt trecute în dreptul segmentului modelelor compacte.

Modelul absolut nou Mercedes-Benz GLB, completează astfel oferta nemților în segmentul SUV-urilor compacte și propune un design inspirat de SUV-urile mai mari și tehnologii preluate de pe hatchback-ul A-Class.

GLB are o lungime de 4.634 de mm, lățimea măsoară 1.834 de mm, iar înălțimea ajunge la 1.658 de mm. Ampatamentul anunțat de nemți este de 2.829 de mm, cu 100 de mm mai mult comparativ cu Mercedes-Benz B-Class. Modelul constructorului german are la bază arhitectura MFA II, aceeași structură fiind utilizată și de restul modelelor noi din clasa compactă. Noul GLB va fi poziționat între mezinul GLA și proaspăt lansatul GLC facelift.

Potrivit oficialilor germani, interiorul reprezintă unul dintre punctele forte ale noului GLB. Spațiul pentru picioare în cazul pasagerilor aflați pe al doilea rând de scaune este de 967 de mm, în timp ce pe locurile din față, nemții propun 1.035 de mm. Noul SUV compact va fi disponibil opțional și în versiune cu șapte locuri. În acest caz, pe cele două locuri aflate pe al treilea rând de scaune vor putea călători pasageri cu o înălțime de până la 1.68 metri.

Volumul portbagajului versiunii cu cinci locuri este de 560 de litri, iar prin rabatarea scaunelor din spate, acesta ajunge la 1.755 de litri. Indiferent de versiunea aleasă (5 sau 7 locuri), al doilea rând de scaune culisează pe o lungime de 140 de mm. În cazul versiunii cu șapte locuri, Mercedes-Benz propune și funcția Easy Entry pentru a ușura accesul pasagerilor care călătoresc pe ultimul rând de scaune.

În acest moment, Mercedes-Benz propune două motoare pe benzină și două unități diesel. 

Versiunea standard a noului GLB (GLB 200) este echipată cu benzinarul de 1.3 litri volum care dezvoltă 163 CP și 250 Nm. Unitatea va fi cuplată la o cutie automată cu șapte trepte. Accelerația de la 0 la 100 km/h va avea loc în 9.1 secunde, în timp ce consumul mediu mixt anunțat de nemți este cuprins între 6.2 și 6.0 litri/100 de kilometri.

Mercedes-Benz GLB 250 4Matic propune un motor pe benzină de 2.0 litri volum cu 224 CP și 350 Nm. Resursele propulsorului sunt gestionate de o cutie automată cu 8 trepte și de sistemul de tracțiune integrală 4Matic. Sprintul 0-100 km/h se desfășoară în 6.9 secunde, iar viteza maximă se oprește în dreptul valorii de 236 km/h. Consumul mediu anunțat de producător este de 7.2-7.4 litri/100 de kilometri.

Varianta de bază în gama diesel este reprezentată de GLB 200d. Motorul de 2.0 litri volum, oferă 150 de cai putere și 320 Nm. Resursele motorului sunt puse în valoare cu ajutorul unei transmisii automate cu opt trepte. Pentru această versiune, Mercedes-Benz oferă opțional și sistemul de tracțiune integrală 4Matic. În funcție de varianta aleasă: GLB 200d sau GLB 200d 4Matic, consumul mediu variază de la 4.9 la 5.5 litri/100 de kilometri.

Cel mai potent motor diesel poate fi găsit sub indicativul GLB 220d 4Matic. Unitatea cu capacitatea de 2.0 litri dezvoltă 190 CP și 400 Nm. Repriza 0-100 km/h se desfășoară în 7.6 secunde, iar viteza maximă ajunge până la 217 km/h. Consumul mediu comunicat de producător este cuprins între 5.2 și 5.5 litri/100 de kilometri.

Pentru împătimiții de off-road, Mercedes-Benz a pregătit o serie de accesorii speciale. Farurile opționale Multibeam LED vin cu o funcție dedicată (Off-road Light), iar pachetul Off-Road Engineering propune sistemul Hill-Start Assistance și o animație specială care afișează informații cu privire la poziția mașinii astfel încât șoferul să poată controla mișcările cu și mai multă precizie.

La interior, Mercedes-Benz GLB va fi oferit atât cu un instrumentar digital de bord, cât și cu un ecran tactil dedicat sistemului de infotainment MBUX (Mercedes-Benz User Experience). De asemenea, nemții propun un pachet generos de sisteme de siguranță și de asistare a conducerii. Cu pachetul Driving Assistance care include sistemul Active Distance Assist, Mercedes-Benz GLB permite un condus semi-autonom pe anumite porțiuni de drum.

NICIUN COMENTARIU