Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a întreprins o vizită de lucru la Călărași, unde a avut loc prezentarea unei noi tehnologii de reabilitare a drumurilor. Aceasta ar urma să fie mai eficientă și să scadă costurile lucrărilor cu până la 50%!

La fel, materialele care vor fi utilizate în procesul de reabilitare și construcție a drumurilor vor fi autohtone, astfel nu se vor cheltui bani pentru importul acestora.

Amintim că încă în luna mai, Chiril Gaburici a avut o întâlnire oficială cu reprezentanții unor companii din Germania, în cadrul căreia a solicitat ca aceștia să aducă în Moldova echipamente și tehnică performantă, care ar urma să fie folosită pentru proiectul ”Drumuri bune pentru Moldova”. Totodată, ministrul a solicitat să se organizeze un șir de lucrări demonstrative , pentru ca într-un ulterior să fie preluate probe și efectuată expertiza, pentru a stabili pe ce sectoare poate fi implementată această tehnologie.

În cadrul vizitei la Călărași, ministrului i-au fost prezentate practicile internaționale implementate în construcția și mentenanța drumurilor, tehnologii și utilajele noi apărute pe parcursul ultimilor ani pe piața mondială. Inovația a fost testată în raionul Călărași, pe o porțiune drum cu lungimea de un kilometru.

„Apreciez realizările companiei, întrucât aceasta dezvoltă tehnologii moderne, calitative și durabile privind construcția și reparația drumurilor. Utilizând metoda respectivă, în locul celei tradiționale, drumurile din Moldova vor fi gata de două ori mai repede, vor fi construite cu materiale autohtone, și în același timp, costurile pentru reabilitarea lor vor scădea considerabil, cu până la 50%. Îmi doresc ca practicile utilizate la nivel internațional să fie implementate și în Republica Moldova. Doar fiind într-un pas cu standardele internaționale, muncind eficient, putem avea o infrastructură bună, de care să beneficieze fiecare dintre noi”, a declarat Chiril Gaburici.

Ministrul Economiei şi Infrastructurii a menționat că lucrările vor fi monitorizate și expertizate de un grup de lucru, pentru a stabili sectoarele pe care poate fi extinsă tehnologia la scară națională.

Potrivit directorului companiei de construcții, această tehnologie este utilizată cu succes de ani buni în mai multe țări din Uniunea Europeană.

NICIUN COMENTARIU