Reguli mai stricte?! Primești permisul doar după perioada de probă

12049

Așa sună pe scurt inițiativa ASP, Agenția Servicii Publice, menite să sporescă siguranța rutieră și să pună capăt dezmățului pe drumurile publice.

Doar anul acesta, și-au ridicat permisul de conducere 25.000 de moldoveni! Câți dintre ei ajung să conducă zilnic pe drumurile publice nu știm. Însă numărul va continua să crească.

Și cum traficul rutier nu este cel mai sigur loc de pe planetă, iar șoferi care să încalce regulamentul, să urce beți la volan, să circule cu viteză și să comită tot felul de ilegalități avem mai mulți decât ne-am dori, autoritățile s-au gândit (în sfârșit) la careva acțiuni. Agenția Servicii Publice are un plan!

Un proiect, în etapa de cercetare, prin care vor încerca să disciplineze șoferii începători. Cum? Prin introducerea unor limitări, precum perioada de probă, reînnoirea anuală a permiselor sau conducerea asistată.

„Introducerea unui termen de probă pe o anumită perioadă de timp, spre exemplu un an sau doi; noul conducător auto începător pe perioada de probă nu trebuie să admită careva încălcări minore. În caz contrar, luând practica acestor ţări ei sunt sancţionaţi ori cu prelungirea termenului de probă, ori dacă comit careva încălcări grosolane cu lipsirea dreptului de a conduce şi repunerea la statutul de pregătire profesională din nou”, a declarat Gheorghe Creţu, şef de departament în cadrul ASP.

În acelaşi timp, departamentul de înmatriculare a vehiculelor îşi propune şi introducerea conducerii asistate în primul an de la obţinerea permisului de şofat, scrie deschide.md.

„Persoana nouă, care a susţinut examenul are dreptul să conducă cu o persoană care are stagiul de muncă sau stagiul de şofare patru – cinci ani. Asta permite ca persoanei noi, admisă în trafic, să i se ridice măiestria în domeniu. La finisarea studiului în domeniu, noi vom ieşi cu propuneri şi argumente pentru că este o idee necesară de a fi prezentată pentru promovare Executivului şi Legislativului”, a declarat Gheorghe Creţu.

Viitorii şoferi sunt de părere că modificările propuse de Agenţia Servicii Publice ar putea să responsabilizeze conducătorii începători.

„Eu cred că pentru acces de viteză şi pentru stare de ebrietate, în genere, trebuie de luat permisul, asta e părerea mea, eşti şofer, gata nu mai bea şi viteza maximă duce la accidente destul de grave”. „Cum vi se pare examenul? – Destul de simplu, aş spune, dacă crezi în tine, atunci îl dai cu puţină atenţie şi cu cunoştinţele regulamentului de circulaţie. Emoţiile, asta e cel mai greu”. „Eu sunt a patra oară, de fiecare dată îmi recunosc greşelile, care le-am făcut. Nu la timp semnalizez sau prea din loc accelerez”, spun conducătorii auto.

NICIUN COMENTARIU