Acum 25 de ani în urmă, compania Audi lansa primul său model din gama de performanță RS: Audi RS2 Avant. Până în acest moment, diviziunea de performanță a constructorului din Ingostadt a crescut consistent, acum gama RS numărând 25 de modele.

„Fiecare membru al familiei RS exprimă pasiunea pe care o punem atunci când dezvoltăm mașini de performanță. Timp de 25 de ani, clienții s-au bucurat de serviciile modelelor RS și au beneficiat de emoție pură și de bucuria oferită în timpul condusului”, a declarat Oliver Hoffmann, directorul general Audi Sport.

Istoria Audi RS începe în anul 1994 odată cu lansarea lui RS 2 Avant, un model echipat cu un motor de 2.2 litri volum, în cinci clindri capabil să dezvolte 326 de cai putere. Grație acestui model, Audi a reușit să aducă într-o lumină nouă conceptul de break de performanță.

Cel de-al doilea model cu care Audi a reușit să imprime în mintea consumatorilor conceptul de break de performanță a fost RS 4 Avant. Având la bază modelul S4, primul RS 4 Avant miza pe un motor V6 de 2.7 litri volum, modificat de diviziea RS, dar și cu intervenția celor de la Cosworth Technology. Astfel, propulsorul introdus în anul 1999 pe RS 4 Avant putea să ofere 380 de cai putere, cu 115 CP mai mult comparativ cu unitatea disponibilă atunci pe S4.

Trei ani mai târziu, divizia de performanță Audi propune două versiuni în segmentul mare: RS 6 Sedan și RS 6 Avant, ambele fiind echipate cu un motor V8 Bi-turbo de 4.2 litri volum care dezvolta 450 CP. În 2004, nemții au venit și cu o ediție specială denumită RS 6 Plus. Aceasta a fost produsă în doar 999 de unități, iar unitatea V8 era capabilă să ofere 480 CP.

În 2005 apare a doua generație RS 4. Oficialii au decis să extindă oferta în segmentul mediu, motiv pentru care portofoliul RS din acel moment era format din RS 4 Sedan, RS 4 Avant și RS 4 Cabrio. Anul 2008 a marcat revenirea lui RS 6 Avant, iar break-ul de performanță din segmentul mare a reușit să își facă o intrare spectaculoasă: motor V10 Bi-turbo de 5.0 litri volum cu 580 de cai putere. Versiunea RS 6 Plus debutează în 2010 cu o viteză de top de 303 km/h!

Între timp, Audi TT primește și el tratamentul RS, iar versiunile TT RS Coupe și TT RS Roadster sunt gata să ofere senzații uluitoare mulțumită unui motor în cinci cilindri de 2.5 litri volum și 340 CP.

Dar expansiunea gamei de performanță nu s-a oprit aici. În anul 2010 am făcut cunoștință cu RS 5 Coupe, iar un an mai târziu, nemții lansau RS 3 Sportback. Primul SUV de performanță dezvoltat de Audi a fost RS Q3, iar prezentarea acestuia a avut loc în anul 2013. Tot atunci, nemții au venit pe piață cu o nouă generație RS 6 Avant, dar și cu RS 7 Sportback.

Cele mai noi produse din gama de performanță sunt RS 3 Sedan, model lansat în anul 2017, și RS 5 Sportback, model care a fost prezentat în urmă cu un an.

NICIUN COMENTARIU