Imagine simbol

Veselie, gălăgie, claxonat intensiv și deplasarea în coloană. Este un obicei vechi, dar care iată că poate aduce amenzi noi, celor care uită de normele în vigoare și regulamentul circulației rutiere.

Deplasarea în coloană a mai multor automobile poate fi sancționată de lege! Potrivit unor noi prevederi ale Codului Contravențional, deplasarea neautorizată a vehiculelor în grup pe drumurile publice, care a condiţionat crearea impedimentelor în circulaţia rutieră, se sancţionează cu amendă de la 45 la 60 de unităţi convenţionale sau de la 2.250 de lei la 3.000 de lei cu aplicarea a 3 puncte de penalizare.

Participarea la desfăşurarea neautorizată pe drumurile publice a concursurilor, antrenamentelor, competiţiilor cu vehicule sau cu animale se va sancţiona cu amendă de la 60 la 90 de unităţi convenţionale sau de la 3 mii de lei la 4,5 mii de lei cu aplicarea a 5 puncte de penalizare persoanelor care dețin permis de conducere.

De asemenea, încălcarea de către conducătorul de vehicul a dispozițiilor prevăzute mai sus care au generat riscul producerii unui accident de circulaţie se va sancționa cu amendă de la 60 la 90 de unităţi convenţionale sau de la 3.000 de lei la 4.500 de lei cu sau fără privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la 6 luni la un an.

Totodată, organizarea acţiunilor prevăzute mai sus se va sancționa cu amendă de la 75 la 90 de unităţi convenţionale sau de la 3.750 de lei la 4.500 de lei cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de pînă la un an a persoanelor care dețin permis de conducere a vehiculelor.

Ce trebuie să facă nuntașii ca să scape de amenzi? Șeful Serviciului juridic din cadrul Inspectoratului Național de Patrulare (INP), Veaceslav Sîrbu, a explicat că noile prevederi din Codul Contravențional se vor referi doar la acele coloane de mașini care vor periclita siguranța traficului rutier, indiferent dacă fac sau nu parte din coloanele de mașini care participă la anumite evenimente private – nunți, petreceri, etc.

Șeful Serviciului juridic din cadrul INP a precizat că grupul de mașini se referă la două și mai multe vehicule. Veaceslav Sîrbu a mai declarat că în cazul în care sînt organizate coloane de mașini în cadrul anumitor evenimente politice sau social-economice, cu excepția celor oficiale, trebuie anunțate organele responsabile și poliția pentru a asigura ordinea publică pe parcursul deplasării grupului de autovehicule pe drumurile publice.

sursa: noi.md

NICIUN COMENTARIU