Stâlpi frontali transparenți? I-a inventat o elevă de 14 ani! (VIDEO)

1074

Nu există, cred eu, conducător auto care să nu fie afectat de această problemă, pe noile automobile: câmpul vizual limitat, de stâlpii frontali prea groși!

Aș vrea să subliniez ”pe noile automobile”, asta deoarece, mașinile mai vechi sunt mult mai înguste la montanții A (cei frontali). Majoritatea automobilelor moderne sunt echipate cu airbaguri în față, iar pe lângă asta, au și locul de prindere al oglinzilor retrovizoare destul de mare, ceea ce fură considerabil din câmpul vizual al celui aflat la volan.

Stâlpii mai groși asigură o protecție mai bună și siguranță sporită în caz de accident, dar au creat și zone moarte. Iar pentru a rezolva această problemă, o tânără de 14 ani, Alaina Gassler a venit cu o posibilă soluție, ușor de aplicat.

Este vorba despre un mic proiector, care să afișeze live, imagini video în interiorul mașinii, direct pe suprafața montanților A.

Utilizând o imprimantă 3D, Alaina a construit toate componentele necesare pentru proiector, iar pe stâlpi a aplicat un material retroreflectiv, ori cu alte cuvinte, acest material reflectă imaginea înapoi doar șoferului.

La această etapă, tehnologia este încă rudimentară, imaginea proiectată ”tremură” iar proiecția este greu de aliniat cu geamul și parbrizul mașinii, pentru a apărea totul într-o linie perfectă. Iată de ce Gassler intenționează să folosească ecrane LCD, care vor oferi totodată o vizibilitate mai bună în lumina zilei.

Însă nu doar Alaina s-a gândit la această problemă. Constructori de automobile precum Hyundai și Kia (același concern de fapt), au aplicat pentru un brevet care aduce o soluție similară, ce implică utilizarea de camere și proiectoare. Până și Continental au avut aceeași idee.

În 2017, Toyota a obținut un brevet pentru un dispozitiv de deghizare, care folosește oglinzi pentru a face stâlpul invizibil. Le-a luat-o înainte Jaguar și Land Rover, în 2014, când au început cercetarea problemei și au dezvoltat propriul sistem care să folosească ecranele pentru a ajuta șoferii să vadă mai bine în trafic.

Din păcate însă, nici una din aceste soluții nu a fost încă, lansată în producția de serie și implementată pe mașinile moderne. Ceva îmi spune însă, că au rămas zile numărate până ca și acest aspect să fie introdus pe lista priorităților.

Chiar dacă limitează considerabil câmpul vizual al șoferului, se pare că problema nu este încă atât de gravă pentru a necesita o implicație urgentă.

NICIUN COMENTARIU