ANRE a propus o nouă metodologie de calculare a preţurilor la produsele petroliere importate în ţara noastră. Astfel că, dacă va fi implementată în lucru, acest procedeu ar putea reduce cu mult preţul final al benzinei şi motorinei la pompă!

Suntem tentaţi să credem că lucrurile vor evolua cândva spre bine şi că nu se vor lăsa cu efecte adverse. Acest lucru se datorează unei analize realizată de Vadim Gumene, de la Centrul Expert-Grup. Potrivit lui, metoda de calcul de până acum era una greşită şi orientată doar spre acoperirea cheltuielilor importatorului, scrie portalul de ştiri mold-street.com

Acelaşi Vadim, susţine că la data de 8 martie an curent, preţul litrului de benzină, calculat după noua metodologie ar fi fost cu până la doi lei mai mic, iar cel al motorinei cu 90 de bani!

„În contextul carențelor cadrului concurențial, rentabilitatea raportată a companiilor este inferioară limitei admise, iar plafonarea acesteia la limita maximă de 10% este una absolut inutilă. Problema constă în transparența redusă a cheltuielilor care se iau în considerare la calcularea preţului (practic orice cheltuieli pot fi incluse formula de calcul a prețurilor). Respectiv, cererile de majorare a prețurilor sunt mai curând formale (inclusiv verificarea corectitudinii de către ANRE în termen de 3 zile) care poate surveni indiferent de cheltuielile suportate”, susţine Gumene.

 

NICIUN COMENTARIU