Ziua de 31 martie 2018, urmează a fi o zi istorică în industria auto din Europa. Începând cu această zi toate modelel noi și cele actualizate vor avea obligatoriu un sistem special care în caz de necesitate va apela numărul unic european de urgență 112, care apropo recent a fost activat și în Republica Moldova.

Noul serviciu poartă denumirea oficială de eCall și presupune montarea în mașină a unui dispozitiv special echipat cu o cartelă SIM. În momentul în care senzorii sau airbag-urile automobilului detectează producerea unui accident major, sistemul eCall se activează și sună automat la numărul de urgență 112.

eCall informează operatorul serviciului de urgență că este vorba despre un apel inițiat în mod automat și trimite o serie de informații esențiale despre accident cum ar fi: ora producerii accidentului, coordonatele GPS ale vehiculului din momentul producerii accidentului și direcția de mers a mașinii.

Acest serviciu este util în special în cazul în care șoferul sau pasagerii sunt inconștienți în urma producerii unui accident grav și iar prin urmare se află în imposibilitatea de a apela la numerele de urgență. Plus la toate, eCall poate fi activat manual prin apăsarea unui buton instalat în mașină, element util în cazul în care un șofer observă pe șosea producerea unui accident major.

„eCall are potențialul de a salva multe vieți prin scurtarea timpului de răspuns al serviciilor de urgență. Asta înseamnă că ambulanțele, mașinile de pompieri și  mașinile de poliție pot interveni cât de repede posibil”, declară Erik Jonnaert, secretarul general al Asociației Constructorilor Auto din Europa.

Decizia de a introduce sistemul eCall pe toate automobilele noi, fabricate după 31 martie, a fost luată ca urmare a unui acord între constructorii auto prezenți în Europa, fără ca noul dispozitiv să reprezinte o cerință obligatorie din partea Uniunii Europene. Până în prezent, acest sistem era oferit deja de numeroși constructori, însă fie contra-cost, sau doar pe anumite versiuni de echipare a automobilelor.

NICIUN COMENTARIU