Omul de afaceri finlandez Reima Kuisia, a fost prins recent de polția finlandeză circuind cu o viteză de 103 km/h, într-o zonă unde limita legală de viteză este de 80 km/h. Această depășire a vitezei l-a costat pe afacerist 54.000 de euro!

Reima Kuisla nu s-a mulţumit numai să conteste amendă, ci a postat pe Twitter numeroase mesaje de protest. El spune că Finlanda e o ţară în care e imposibil de trăit dacă eşti foarte bogat, fiindcă sistemul este greşit gândit şi descurajant de-a dreptul. Omul de afaceri este furios şi ameninţă că se va muta din Finlanda, însă mulţi i-au răspuns că poate pleca liniştit dacă nu-i place să respecte regulile.

Spre deosebire de țările care au amenzi prestabilite sau al căror cuantum variază între anumite intervale prestabilite, Finlanda are un sistem ce prevede calcularea amenzilor n funcție de venituri. Amenda lui Reima Kuisla a fost calculată din venitul acestuia pe care îl declarase fiind de 6,5 milioane de euro pe an.

În Finlanda se pot aplica astfel de amenzi pentru încălcări ale codului rutier, precum şi pentru furt sau diverse infracţiuni economice. Aceste amenzi nu sunt frecvente, dar nici neobişnuite.

Kuisla nu este însă la prima amendă. În 2013 a condus cu 122 km/h într-o zonă unde limita era de 80 km/h şi s-a ales cu o penalizare de 85.000 de dolari, redusă însă la 7.000 dolari după contestare.

Cea mai mare amendă a fost înregistrată în anul 2002 când, un director Nokia care circula pe un Harley Davidson prin Helsinki a fost amendat cu 103.000 dolari.

NICIUN COMENTARIU