UTIL: Te răpune oboseala la volan? Iată câteva sfaturi utile ca să nu ADORMI

917

Oboseala la volan este pericolul nr 1 pentru orice șofer! O clipă de neatenție în care ai ațipit și e suficient pentru o tragedie. Ține cont de aceste sfaturi când pornești într-o călătorie mai lungă!

Sfatul nr 1 ar fi să nu te supui unui asemenea stres și risc. Acesta este cel mai sănătos sfat. Cu toate astea, mulți dintre noi își doresc să continue călătoria până la destinație și se impun să reziste. Deci dacă te numeri printre ei, iată ce ai de făcut.

Pauze scurte şi frecvente. Ca să nu te fure somnul la volan, întrerupe călătoria și/sau oprește cât mai des. Când simți că ți se închid ochii este momentul cel mai critic și mai potrivit să tragi pe dreapta. Dacă ai ajuns la un asemenea moment critic deja, este indicat să oprești la fiecare 30 de minute pentru a face câțiva pași, mai miști un pic fundul și încerci să ieși din starea de letargie pe care ți-o induce oboseala.

Poți încerca să revigorezi creierul cu bături reci sau fierbinți. Un ceai fierbinte, sau o răcoritoare vă pot ajuta mult. Corpul va simți diferența de temperatura și va reacționa la aceasta, punând sângele în mișcare mai accelerat. Astfel oboseala trece pe locul doi, ce-i drept nu pentru mult timp.

Spală-te pe față neapărat, la fiecare oprire. Ori folosește măcar șervețele umede pentru a te împrospăta puțin. Iar dacă tot ai oprit pentru a te mișca, a te spăla pe față sau să îți iei un suc rece/ceai fierbinte, NU FUMA! Abține-te de la fumat, asta nu face decât să agraveze situația. Fumatul calmează, ceea ce induce iar o stare de relaxare și pe fonul oboselii accentuate te trimite la somn direct.

Ai inclus radio? Bine, dar nu asculta muzică lentă sau webinare, ori, orice altă lecție/carte audio, sub nici o formă. Recomandat este să ascultați muzică de alertă, chiar dacă s-ar putea să fie mai greu de suportat sau deveniți nervoși, cel puțin nu adormiți la volan.

Un somn scurt te va ajuta cel mai mult. Mai bine întârzii decât să nu ajungi deloc, deci oprește mașina pe dreapta, fă-te comod, pune alarma pentru 20-30 minute și încearcă să dormi. Ar putea părea foarte puțin însă în realitate, organismul va beneficia de o pauză bine meritată și se va reseta suficient cât să îți ofere încă o încercare. Plus la asta, elimină substanțial din riscul de a adormi la volan.

Grijă mare la drum!

NICIUN COMENTARIU