Angajații Procuraturii Anticorupție și ofițerii SPIA, cu suportul tehnic al CNA, au desfășurat recent o operațiune comună în care au fost reținuți 3 inspectori de patrulare, dintre care un comandant de grupă din Regimentului de Patrulare nr.2 Bălți al Inspectoratului Național de Patrulare al IGP al MAI, cărora li se incriminează săvârșirea infracțiunii prevăzute la art. 324 alin.(2) lit. b) și c) din Codul Penal, Corupere pasivă.

În urma investigației s-a aflat că, inspectorii de patrulare activau pe un drum public, la intrarea într-un sat din raionul Fălești. Aceștia stopau mijloacele de transport, invocând suspecția că șoferii vehiculelor ar fi condus în stare de ebrietate. După mai multe discuții și “negocieri”, manifestând un comportament agresiv și folosind un limbaj licențios, polițiștii extorcau și primeau sume de bani cuprinse între 1.000 de lei și 10.000 de euro. În schimbul banilor estorcați, inspectorii de patrulare stopau cursul documentării cazurilor de conducere a mijlocului de transport în stare de ebrietate.

Din materialele cauzei a fost stabilit că, șoferii care erau stopați fiind suspectați de conducere în stare de ebrietate, erau supuși, în mod selectiv, testului de alcoolemie cu un aparat alcooloscopic neidentificat.

În urma perchezițiilor efectuate de către procurorii anticorupție și ofițerii SPIA în automobilele de serviciu, oficiile și domiciliile polițiștilor suspectați, au fost ridicate mijloace bănești, precum și alte probe care confirmă comiterea faptelor prejudiciabile.

Inspectorii de patrulare implicați au fost reținuți pentru 72 de ore, iar dacă aceștia vor fi găsiți vinovați de comiterea infracțiunii de corupere pasivă, ei riscă o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani cu o amendă în mărime de la 6000 la 8000 de unități convenționale și cu privarea la dreptul de a ocupa anumite funcţii publice pe un termen de la 7 la 10 ani.

Mai jos vedeți materialul video, postat de portalul Unimedia.md, care a fost filmat în timp ce ofițerul de patrulare cerea de la șofer mită în valoare de 500 de euro!

 

Polițist: Da tu ești bat *****. La ce oră te-ai culcat?
Șofer: La 01:00.
Polițist: ****** ****** De unde ești?
Șofer: Țânțăreni.
Polițist: Și ruble ai? Gârbu ne-o spus, m-o rugat frumos, hotărăște întrebarea.
Șofer: 200 de euro, tot normal?
Polițist: Șii cu tine uăi? Nici 300 de euro nu te ajută. Tu ai de la 80 la 100 de mii de lei ștraf. 5 ani fără permis de conducere. Ești pățan tânăr uăi băiete. Ești pățan tânăr. Tu cum crezi? Eu am 25% din ceea ce documentez. Eu nu am să îți dau ție drumu cu 300 de euro, deatâta o să imi pui mie 20 de mii. Iaca ia calculatorul și socoate 20 de procente. Eu nu zic să imi dai 20 de mii. Da b***, ești pățan talcovîi, arăți normal b***.
Șofer: 200 am.
Polițist: Nu ajută…
Șofer: Mai mult nu am la moment.
Polițist: Te duși și le dai pe acelea din mașină și mai aduși încă 3 și ****.
Șofer: Încă 300?
Polițist: Da!

NICIUN COMENTARIU