Mai în glumă mai în serios, dar se pare că noi ne putem mândri măcar cu ceva. Faptul că avem drumuri atât de proaste, încât nu vom avea nevoie niciodată de asemenea limitatoare de viteză inteligente, cum sunt cele din Suedia. Dacă speedbump-urile din capitală, instalate de primărie la orice pas, se prezintă ca o denivelare ce te forţează să reduci viteza, păi suedezii au făcut-o pe invers, inventând limitatorul care poate imita o groapă! Ce tare nu? Asta în timp ce avem deja asemenea „tehnologii”!

Grupul de ingineri şi designeri a avut nevoie de patru ani de zile pentru a dezvolta un nou tip de limitator de viteză, unul inteligent. Acesta nu deranjează cu nimic participanţii la trafic, care circulă cu viteză regulamentară însă poate crea grave probleme unui vitezoman. Asemănător unei capcane, noul Actibump, prezintă o construcţie metalică, aşezată în asfalt şi care poate coborî mai jos, transformându-se într-un şanţ transversal, care scutură serios maşina, mai ales la viteze înalte.

Spre deosebire de gropile din Moldova, active şi acestea, sistemul suedezilor este gândit pentru toate situațiile reale cu care se poate întâlni. De exemplu, bicicliștii pot să evite zona centrală a lui Actibump rulând pe zonele laterale, în timp ce vehiculele de urgență sunt excluse de la eventuale neplăceri pentru că pot să comunice cu limitatorul atunci când se află în misiune.

NICIUN COMENTARIU