Viteza este inamicul NR 1 în lupta cu accidentele rutiere. În 2015 126.643 de şoferi au fost sancţionaţi la acest capitol!

39

Inspectoratul Național de Patrulare a depistat și documentat, în primele 10 luni ale acestui an, 126.643 de conducători auto care au depășit limita de viteză admisă pe traseu, se arată într-un nou comunicat de presă oficial. În acest sens, polițiștii de patrulare întreprind măsuri de disciplinare a șoferilor, în contextul în care viteza rămâne a fi principala cauză a producerii accidentelor rutiere, soldate de cele mai multe ori cu pierderi de vieți omenești.

Din cauza nerespectării, de către șoferi, a Regulamentului Circulației Rutiere, pe drumurile țării s-au produs 606 accidente rutiere, cauza cărora a fost fie depășirea limitei de viteză, fie neadaptarea acesteia la condițiile meteo sau starea traseului. În urma acestora, 123 de persoane au decedat, iar 727 s-au ales cu traumatisme. Tot viteza este cauza multor tamponări de pieton, când șoferii nu reușesc să reacționeze la timp, iar cei care traversează strada nu au timp să evite mașina care se apropie cu viteză.

În acest context, polițiștii de patrulare desfășoară periodic operațiunea „Viteza”, lecții de educație rutieră în școli, campanii și spoturi sociale, pentru a preveni comiterea accidentelor rutiere, a sensibiliza și disciplina conducătorii auto.

INP amintește că potrivit art. 236 din Codul Contravențional al Republicii Moldova  „depăşirea vitezei de circulaţie stabilită  pe sectorul respectiv de drum”,  conducătorii auto se sancționează, pentru kilometrii depășiți, în baza a 3 aliniate:

(1) de la 10 la 20 km/oră – se sancţionează cu amendă de 400 de lei și 3 puncte de penalizare;

(2) de la 20 la 40 km/oră –  se sancţionează cu amendă de 600 de lei și 4 puncte de penalizare;

(3) mai mult de 40 km/oră – se sancţionează cu amendă de 1000 de lei și 5 puncte de penalizare.

Inspectoratul Național de Patrulare reiterează că prudența, răbdarea și respectul reciproc sunt esențiale pe traseu.

sursa: igp.gov.md

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ