Volvo renunţă la motoarele diesel. Generaţia actuală va fi şi ultima!

719

După cum aţi înţeles şi din titlu, suedezii nu vor mai produce motoare diesel în viitorul apropiat. Generaţia actuală de propulsoare însă, se va menţine pe linia de asamblare încă vreo 6 ani!

Costurile ridicate de proiectare şi dezvoltare a motoarelor diesel, plus normele de poluare tot mai strigente în adresa acestora, îi impinge pe cei de la Volvo să renunţe la agregatele alimentate cu motorină. Tehnologiile de reducere a emisiilor de dioxid de azot sunt tot mai complicate şi mai scumpe, iar costurile sunt considerate deja nejustificate.

„Din perspectiva curentă, nu vom mai dezvolta nicio generație nouă de motoare diesel”, a precizat CEO-ul Hakan Samuelsson. Potrivit automarket.ro, în Uniunea Europeană, emisiile de dioxid de carbon trebuie să scadă de la o medie de 130 de grame/kilometru la 95 de grame pe kilometru începând cu anul 2021. Aanaliștii de la Goldman Sachs estimează un cost suplimentar de circa 300 de euro pentru motoarele diesel, în condițiile în care acestea sunt deja cu circa 1.300 de euro mai mari decât în cazul unităților pe benzină.

Noua generaţie de motoare diesel a fost lansată în 2013 şi va fi menţinută în dotare până în preajma anului 2023. Între timp însă, Volvo vrea să lanseze modele full electrice deja în 2019, iar odată cu dispariţia motoarelor pe motorină, în gamă vor mai fi doar hibrizii şi ev-urile.

Curios este faptul că în prezent, 90% dintre unitățile vândute ale lui Volvo XC90 au propulsie diesel.

NICIUN COMENTARIU