Jakie și Alex Luchița despre mașina pe care nu o are, Londra și banii pentru parcare

76

Băiat isteț, cu fler și simț, al umorului inclusiv, Alex Luchița e de vreme bună stabilit la Londra, loc unde face ce știe el mai bine să facă. Și a făcut și face destule la viața lui: sport, TV, film… În fine, fotografie. Și în timp ce fotografiază, numele lui se transformă pe loc în Jakie. E numele lui  de fotograf profesionist cu planuri mărețe și idei pe măsură.

A fotografiat în lumea întreagă: dincolo de Albion și Chișinău (mai rar ultimul, dar se întâmplă), lucrează în „state”, „emirate”, unde vrei. Axat și pe munca de club, i-a fotografiat pe „50 cent”, Ciara, Steve Aoki, Antonia, Timati și mulți alții. Nu a scăpat nici forfota străzilor cu cab-urile și bus-urile caracteristice urbei – cum fără ele?…

14

Într-un interviu acordat spunea, printre altele, că dorește ca în vreo 6 ani să reușească în mai multe domenii. „Dacă până la 35 de ani nu vin acasă cu un Porsche, atunci să-mi spargeți roțile de la Ferrari”. Băiat de la Ciocana, se simte prin declarați… Care se mai și opune curentului general în niște privințe. La temă, în dorința de a avea propia mașină – are și o filosofie la acest subiect. Chiar, mai multe…

15

Și dacă tot veni vorba de mașini, o metropolă în care Alex, alias Jakie, trăiește și muncește, și în care se întâlnesc „specii” mult mai bengoase ca Dacia sau Kalina, AutoExpert n-a ezitat să-l întrebe dacă încă n-a strâns parale de vreun „Rolls” sau Aston Martin. Și despre tot ce e legat de un motor, patru roți și restul ce se atașează…

12

Da, și să nu vă mire dacă interviul e mai puțin despre mașini pe un site despre mașini. Oricum, se merită citit.

Iar discuția a început așa.

Stai să lămurim lucrurile. Eu mereu am avut bani de mașină dar mereu am cheltuit banii pe altceva. De condus am condus suficient, nu neg – mașina lui tata…

Normal. Mai zi că și carnet aveai…

Aveam. Nu aveam mașina mea dar carnet am. În Londra nu conduc, e mai sofisticată treaba.

Tata nu ți-a sugerat să-ți strângi bani pentru propria mașină?

Poate că da. Nu mai țin minte exact. Dar pentru mine, procurarea mașinii este o cheltuială inutilă de bani. Aceștia pot fi investiți în propria dezvoltare. Eu am condus mult și am scos mașina din parcare mereu cu un scop, dar altul decât, simplu, a avea o mașină și a defila cu dânsa, să mă laud la „pațani”.

Eu nu-s „Saniok cu dejitilie varite”. Da, am avut bani de mașină dar eu întotdeauna i-am cheltuit pe altceva. Am investit în domeniul foto. După ce am acumulat iar, am investit în plecarea mea în Londra. Acum ce am acumulat aici, investesc în altfel de „porcării”.

13

Nu zi că nu vei procura una vreodată…

Ba da, dar asta se va întâmpla când voi ajunge la nivelul ca și cum să-mi cumpăr un telefon mobil. Eu cunosc destui specimeni care n-aveau ce mânca dar ascultau „Черные глаза” în mașina lor.

Cei mai mulți își iau mașină din necesitate, mai ales în Anglia, unde ești mort pe două picioare.

Eu înca sunt viu, din câte vezi. E drept, în mare, ce spui, mai și sunt accesibile, dar o mașină de 1000 de lire nu e pentru mine.

Zi paunți, ca moldovenii.

Pounds, ca englezii. Plus asigurarea te costă încă pe atâta, dai 10 pounds să intri în centru, parcarea la fel. E costisitoare treaba să ai mașină în Londra.

1

Mai bine cheltui banii pe…

Pe idei interesante care aduc profit. Mașina va fi mai pe urmă, mai adaug niște riduri până atunci.

Și ce va fi? Aston Martin?

Da, eu și James Bond. Eu vreau ceva sport, ceva de genul RX.

Mazda RX?

Dacă am zis ceva de genul sport, ce poate fi altceva?

Sigur. Și dacă va fi Lexus RX unde vezi tu crima?

Poate, când ridurile vor fi mai pronunțate. Sau din clasică: Mercedes, of course.

BMW? Clasica moldovenilor?…

Nu mă fascinează. Nici alte mărci populare pe la noi – să vezi ce caraghios defilează prin Londra tot felul de Ford, Nissan-uri, par niste cutii ordinare.

2

Departe de gustul tău rafinat…

Departe.

OK, cum îi vezi pe Beckham și sir… Elton John transmitele salutări.

Neapărat. Eu cu Ford-uri precis nu se deplasează. Și nici 10 paunți nu plătesc pentru parcare.

Îți așteptam telefonul mobil cât mai curând. Adică RX-UL ori ce-i mai fi având când îi prinde la riduri.

21

22

23

24

25

26

27

 Scris de Marcel Toma

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ