De ce unii șoferi, aleg să stea cât mai jos, la volan?!

1600

Odată așezat la volan, trebuie întâi de toate să stai confortabil. Dar se discută foarte des și despre poziția corectă la volan. Care ar fi aceasta?

În diferite școli auto, răspunsurile pot suna diferit. Unii s-au obișnuit să stea cât mai vertical și mai sus, încât să își poată vedea capota și poate chiar plăcuțele de înmatriculare, stând în scaun, astfel că te vor îndemna să le iei exemplul. Alții dincontră, aleg să stea cât mai jos și vor considera de cuviință să te învețe la fel. Și ambii au dreptate, dar numai parțial.

Totuși, postarea era despre cei ce aleg să stea cât mai jos și sunt văzuți ca niște ciudați. Ei bine, iată că există cel puțin trei motive pentru care ar face-o sau poate chiar ar trebui să vă dea de gândit.

Primul și cel mai banal motiv, este pentru că așa se simt confortabil. De ce nu? Mai ales dacă înălțimea conducătorului auto trece de 1.60 cm, va căuta omul o poziție cât mai relaxată la volan, fără să atingă cu umerii sau capul oglinda interioară și plafonul.

Dar există și alte cauze.
Cu cât mai jos stai, cu atât mai bine ești fixat în scaun și nu vei sări pe scaunul pasagerului în fiecare viraj, sau să te rezemi de portieră ca să nu cazi.

Cu cât ești mai jos coborât, în centrul centrului de greutate al mașinii (sună ridicol, știu), cu atât mai bine simți și conduci propriu-zis automobilul. Sunteți un tot-întreg.

Cu cât aveți scaunul mai jos, la un nivel cu linia capotei, aveți mai mult spațiu în fața ochilor, o mai bună vizibilitate la tot ce vă înconjoară, în loc să urmăriți ce fac ștergătoarele sau să citiți ce v-au scris copiii pe capotă.

Piloții de curse la fel, stau jos și sunt foarte aproape de a simți cu măduva spinării, orice denivelare de asfalt, iar mânile le țin îndoite sub un unghi care le-ar permite să rotească volanul rapid și fără să se tragă spre bord! Bine că și construcția bolizilor e alta în habitaclu, dar ați prins ideea.

Nu în ultimul rând poziția joasă la volan este și mai sigură!
Vezi ce spune Skoda Motorsport

NICIUN COMENTARIU