Instrucțiuni pentru începători: Cum faci praf un AMG C63 S dintr-o mișcare? (VIDEO)

2570

E plină lumea cu astfel de videoclipuri. Un sportcar, la ieșirea dintr-un viraj în care pune toți caii pe asfalt, intră în derapaj și reușește să își proiecteze spectaculos mașina într-un stâlp/bordură/copac. Iată cum poți face asta!

Ziceam mai sus, cu astfel de video e plin YouTube-ul, dar nicăieri ”nu te învață” cum s-o faci. Iată că știind metoda corectă ce trebuie aplicată, vei afla de fapt ce NU trebuie să faci ca să nu sfârșești la fel. Ne-am înțeles da? Deci nu faci ASTA și totul va fi ok. Bine există varianta în care mergi la cursuri speciale unde înveți să controlezi un derapaj însă cel mai bine este să nu îl provoci.

Greșeala comisă în majoritatea cazurilor este cam aceeași. De fapt e un set din mai multe acțiuni. Prima, vrei să te dai tare, deci nu încerca să faci asta. Doi, dacă tot ai apăsat prea mult acceleratorul, trebuie să fii pregătit să anticipezi și momentul în care să virezi cu roțile în direcția derapajului. O faci prea târziu – e prea târziu. Tragi de volan în același moment în care simți că începe ”dansul”. Dar fără panică! Ușor…

Blocarea direcției la fel este periculoasă. Volanul întors la maxim în direcția opusă îți blochează roțile și astfel ”împiedici” mașina. Overcorrect este termemul folosit în engleză pentru astfel de situații.

Este important să corectezi direcția nu doar cu volanul, dar și cu ochii. Privind în direcția drumului, adică spre ”încotro” vrei să mergi, mânile tale vor roti volanul aproape instinctiv. Dacă rămâi cu capul drept și privirea în nicăieri, riști să nu rotești suficient de mult volanul în direcția derapajului iar astfel te pomenești cu mașina într-o bordură sau orice alt obiect de pe acostament.

Corecția cu volanul trebuie făcută proporțional cu unghiul și viteza derapajului. Nici mai mult nici mai puțin.

Omul cu C63 a prins perfect momentul derapajului, dar a comis următoarea greșeală. Nu era pregătit pentru schimbul de direcție. S-a început ceea ce unii numesc fishtailing (mișcarea din coadă a peștelui).

Practic orice derapaj, fie că e redresat corect sau nu, (în funcție de condiții) va da startul unor oscilații stânga/dreapta (fishtailing), astfel că trebuie să fii pregătit să acționezi și pe direcția inversă, dar fără să pui un unghi prea mare la a doua sau a treia redresare.

Frâna nu trebuie aplicată brusc și cu toată puterea. Ieșirea din derapaj trebuie să fie lină, nu neapărat lentă, dar lină, fără bruscări. Fără bruscări de volan, ridici piciorul ușor de pe accelerator în timp ce încerci să corectezi traectoria cu volanul. Unii frânează încet cu piciorul stâng, încet și dozat, însă pe gheață acest truc este extrem de periculos.

Dacă mașina este cu transmisie manuală, nu decupla niciodată ambreiajul, vei face mai rău, lasă roțile angrenate!

În general, există două tipuri de derapaj, ambele au același rezultat, pierderea aderenței, însă ieșirea dintr-un derapaj provocat de aplicarea a prea mulți cai putere pe roțile spate (drift) și derapajul provocat pe gheață sau în alte condiții meteo, necesită tratament diferit, iată de ce am menționat că nu trebuie acționată brusc frâna. În cazul unui drift care vrei să îl faci controlat, accerelatorul trebuie dozat ușor pentru a continua mișcarea înainte în timp ce roțile încă scot fum, dar asta e altă mâncare de pește.

Ieșirea din derapaj, trebuie făcută lent și concomitent cu întoarcerea la traectoria dorită, prin corectarea direcției cu volanul, iar din moment ce mașina ajunge să fie pe linie dreaptă, ai recăpătat aderența, fii pregătit să întorci și volanul pe mijloc suficient de rapid, altfel riști din nou să fii aruncat în partea opusă (fishtailing).

Reține:
1. Nu aplica frâna
2. Virează în direcția derapajului
3. Nu corecta prea mult până faci mai rău. Rotești de volan atât cât să ieși din derapaj, nici mai mult nici mai puțin.

Overcorrecting

De menționat că derapajul la viteze reduse este mai ușor de controlat. Cu cât e mai mare viteza, cu atât mai mult îți reduci șansele de a ajunge cu mașina intactă la destinație.

Cea mai bună metodă însă este să nu provoci un derapaj. E mult mai simplu și mai eficient decât corectarea și redresarea mașinii.

Vezi și:

Explicit:

NICIUN COMENTARIU