motor Boxer
Motorul experimental de tip Boxer cu 12 cilindri dezvoltat de Subaru

Redacția AutoExpert continuă rubrica ”UTIL”, unde povestim cititorilor noștri despre tipurile de motoare, tehnologii din dotarea automobilelor și despre invenții care au scris istoria industriei auto.

Astăzi vă vom vorbi despre motorul BOXER. Nu vom decurge la definiții din manualele tehnice, dar o să încercăm să explicăm într-o manieră mai simplă ce înseamnă acest motor și de ce a fost numit în așa fel.

Pistoanele unui motor Boxer se mișcă pe plan orizontal, de-o parte și de cealaltă a arborelui cotit. Precum un meci de box între cei doi adversari determinați. Cel care a venit cu ideea originală și a patentat-o este celebrul geniu Karl Benz. În anul 1896, motorul Boxer devenea oficial o componentă ce putea fi folosită în construcția unui vehicul.

Motorul Boxer este un motor cu combustie internă care a devenit faimos ceva timp mai târziu, atunci când cei de la Subaru s-au gândit să îl dezvolte și să-l folosească la modelele sale.

Printre avantajele principale ale acestui tip de propulsor se numără înălțimea destul de mică a blocului de motor. Acest lucru înseamnă că centrul de greutate este mai coborât. Un alt avantaj care merită menționat este simetria dintre lanțul cinematic și centrarea motorului pe caroserie.

Ar mai trebui să îl mulțumim pe Karl Benz pentru încă un lucru important! Motorul Boxer are un nivel de vibrații într-atât de redus încât abia îl simți în timp ce lucrează.

Dacă ar fi să vorbim despre dezavantajele motorului Boxer, atunci ar fi corect să recunoaștem că acesta este mult prea complex iar mentenanța acestuia dă bătăi de cap.

Il mai putem găsi și sub denumirea de motor plat sau flat engine. Chiar dacă legenda spune că acest tip de motor a fost facut cunoscut de Subaru, motorul boxer era folosit și este folosit atât în aviație, cât și în construcția de motociclete.

Alte branduri care se pot mândri cu modele ce sunt puse în mișcare de un motor boxer sunt Porsche 911Cayman și Boxter. Pe motociclete il puteți găsi la brandurile BMW și Moto Guzzi. Chiar și monoposturile de Formula 1 foloseau motoare boxer.

În continuare puteți viziona un material video pregătit de cei de la Subaru în care reprezentanții companiei explică cum funcționează un motor Boxer.

NICIUN COMENTARIU